Mivel nincs annyi munka a kragujevaci gyárban, a Fiat Chrysler szerbiai vállalata arról értesítette az alkalmazottait, hogy munkát vállalhatnak egy újonnan alapított cégcsoport, a szlovákikai Stellantis gyárban, írja a Beta. Ebben a vállalatban Peugeot 208 és Citroen C3-as gépkocsik készülnek, a munkások pedig egy évre szóló munkaszerződés kapnának.

Saša Đorđević, a vállalat Önálló Szakszervezetének elnöke elmondta, a munkások a hét folyamán jelentkezhetnek önként a munkahelyre, amennyiben érdekeltek. Hozzátette, a szakszervezet számára különösen fontos, hogy továbbra se legyen kötelező érvényű az átigazolás.

„Arról értesítettek bennünket, hogy attól függően, hányan mondanak igent az ajánlatra, csökken majd a munka mennyisége a kragujevaci gyárban”, mondta Đorđević.

Amennyiben mintegy 50 munkással csökken az alkalmazottak száma, az azt jelentené, hogy egy váltásban 200 gépkocsi helyett csak 170-et gyártanának. Elmondta azt is, hogy Szlovákiában már több szerbiai munkás is dolgozik, a havi bérük 800 euró körül mozog, de maguk fizetik a szállás költségeit.

A szakszervezet elnöke szerint ez a felhívás egyértelmű jele annak, hogy a Fiat nem akar fejleszteni a kragujevaci gyárban.

Közben a Fiat  Plastik gyárban folytatódik a munkássztrájk. Az alkalmazottak hetek óta nem tudnak megállapodni a vállalat vezetőségével.

Illusztráció (Archívum)