Tatjana Matić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter szerdán kijelentette, hogy Szerbia már előkészítette azokat a digitális tanúsítványokat, melyekkel a polgárok az oltottságukat igazolhatják, amelyre külföldi utazáskor lehet szükség – írja a 021.rs.

Matić hangsúlyozta, ezek a digitális dokumentumok nem covid-útlevelek, viszont ennek segítségével sokkal könnyebbé válhat a külföldre való utazás.

„Ez egy másfajta dokumentum, az Európai Unió visszalépett ettől, mert tartalmazta az útlevélszámot is, illetve olyan adatokat, amelyeknek nem itt lett volna a helye. Szerbiában ilyen dokumentummal az rendelkezhet, aki megkapta a védőoltást, kigyógyult a fertőzésből, vagy pedig negatív PCR-teszttel rendelkezik– mondta Matić, aki hozzátette, hogy az EU egy hét múlva határoz majd arról, hogyan nézzen ki maga a dokumentum, illetve miként történjen ezek a kiadása.

A miniszter szerint több lehetőség is van, de mindenképpen az egészségügyi rendszer bevonásával történik majd a tanúsítvány kiadása, amely iránt több ország is érdeklődést mutatott, többek között Görögország, Izrael és Szlovénia.

Matić azt a lehetőséget is megemlítette, mely szerint ez a digitális dokumentum mobiltelefonos alkalmazás formájában valósulhatna meg, miután az illetékesek ellenőrizték és hitelesítették az adatokat.

A miniszter arról is beszélt, hogy tárgyalnak a görögországi idegenforgalmi minisztériummal a digitális tanúsítványok kölcsönös elismeréséről, ennek keretében pedig március végén, vagy április elején Belgrádba látogat a görög idegenforgalmi miniszter.

Illusztráció (Fotó: index.hu)