Zoran Radovanović epidemiológus kijelentette, hogy semmi értelme nem volt a hétvégi szerbiai korlátozásoknak, csak arra szolgált, hogy a köztársasági válságstáb némi időt nyerjen a következő ülésig – írja a 021.rs.

A szakember szerint radikális intézkedésekre van szükség, azok is csak akkor hozhatnak eredményeket, ha legalább két hétig tartanak.

Ez nevetséges, ezek a rövid távra szóló rendelkezések csak arra szolgálnak, hogy a valódi határozatokat 2-3 nappal eltolják. Epidemiológiai szempontból nézve ennek semmi értelme” – mondta Radovanović, aki szerint csak akkor lehetne valamilyen eredményeket elérni, ha betiltanák a nyilvános rendezvényeket, kulturális-, és sporteseményeket, valamint bezárnák a vendéglátóipari objektumokat. Az Együtt a covid ellen (Ujedinjeni protiv kovida) szervezet, melynek Radovanović is a tagja, úgy látja, hogy csak az élelmiszerüzleteket, gyógyszertárakat és benzinkutakat szabadna nyitva hagyni.

Aki csak teheti, online kellene dolgoznia, nyílt terepen sem szabadna két embertől többnek egy csoportba verődnie, kivéve a 12 éven aluli gyerekeket. Szerintünk az óvodákat és általános iskolákat is be kellene zárni, és ismét be kellene vezetni az online oktatást. Csak azoknak a szülőknek a gyermekei kellene hogy iskolába, óvodába menjenek, akik dolgoznak és nem tudják másképp megoldani a gyerekek elhelyezését. Korlátozni kellene a tömegközlekedésben az utasok számát, csak azok utazzanak, akiknek feltétlenül szükséges” – mondta Radovanović, aki szerint csak ilyen radikális korlátozásokkal lehetne eredményeket elérni.

Kon: A járványhelyzet romlik, azt meg nem tudom, hogy miért marad el a válságstáb ülése

A köztársasági válságstábnak kedden kellett volna gyűlést tartania, de az ülés  ismeretlen okokból elmarad.

Zoran Radovanović (Fotó: archív)