Nagy várakozás és sok találgatás előzte meg az exkluzív interjút, amelyet Oprah Winfrey-nek adott Harry herceg és Meghan Markle. Az Egyesült Államokban vasárnap este, Angliában hétfőn került képernyőre a műsor, amelyben nagy titkok is lelepleződtek.

Harry herceg és Meghan Markle tavaly jelentették be, hogy elhagyják a brit királyi családot és független, új életet kezdenek. Először Kanadába költöztek, majd Kaliforniába tették át székhelyüket, ott készült az interjú is, Oprah egyik barátjának házában. A beszélgetésért Harry és Meghan nem kaptak semmilyen fizetséget.

Meghan Markle az első időszakkal kapcsolatban elismerte, nem nagyon volt fogalma arról, pontosan mi is lesz a feladata, amikor bekerült a királyi családba. Hivatalos felkészítést nem kapott.

Meghan azt is elárulta, hogy az esküvőjük előtt már technikailag házasok voltak. A hivatalos esküvő előtt három nappal megtartott ceremóniáról senki nem tudott, a canterbury-i érseket kérték fel, hogy adja össze őket, mert akartak egy esküvőt, ami csak nekik szól.

A brit sajtóban persze azonnal megindult a találgatás, mert az angol egyházi szabályok szerint az esküvőn legalább két tanúnak jelen kell lenni, valamint nem szabad olyanokat megesketni, akik már törvényesen házasok. A titkos esküvő így inkább tekinthető „főpróbának”, mint valódi esküvőnek.

Az esküvői előkészületek közül emlékezetes maradt a leendő sógornők viszálya. Akkor Meghant vádolták azzal, hogy a koszorúslányok ruháival kapcsolatban úgy megbántotta Katalint, hogy az sírva hagyta el a helyszínt. Meghan most azt mondta, éppen fordítva történt, és Katalin ríkatta meg őt. Azonnal ki is mentette a sógornőjét azzal, hogy nagyon stresszes volt az az időszak, Kate Middleton pedig később bocsánatot kért és kibékültek.

Az esküvő után hamarosan világossá vált a hercegné számára, hogy a királyi család intézménye nem fogja őt megvédeni. „Nem, hogy védelmet nem kaptam, de a család hajlandó volt hazugságokra is, amikor a család más tagjait kellett megvédeni, amikor azonban minket, akkor még az igazságot sem ismerték el velünk kapcsolatban” – mondta Meghan.

Öngyilkossági gondolatok foglalkoztatták, miután bekerült a királyi családba – vallotta be a hercegné. Amikor semmilyen megoldást nem látott lelki problémáira, szeretett volna külső segítséget kérni egy szakembertől, ezt azonban a palota nem engedte, mert nem vetett volna jó fényt a családra.

A királynővel kapcsolatban úgy fogalmazott: mindig csodásan bánt vele és szeretett a társaságában lenni.

Harry herceg elmondta, a családból való távozásuk egyáltalán nem volt meglepetés, nem érte váratlanul a királynőt, számos beszélgetés előzte meg a bejelentést. Az apjával, Károly herceggel azonban megromlott a viszony, Károly nem is fogadta Harry telefonhívásait egy ideig. Jelenlegi helyzetükről azt mondta, még sok tennivaló van és dolgozni kell a kapcsolatukon. Testvérével, Vilmos herceggel sem a legjobb a viszonya. „Ő a bátyám, együtt éltük meg a poklot, most külön utakon járunk” – árulta el Harry.

Harry csapdában érezte magát a családban, Oprah kérdésére, miszerint akkor is lelépett volna, ha sosem ismerkedik meg a feleségével, úgy felelt: „Nem, nem lettem volna képes rá, magam is csapdában voltam, amíg meg nem ismerkedtem Meggel”.

A herceg az anyagi helyzetükről is beszélt, a távozásukkal állandó támogatásuk is megszűnt a család részéről. A néhai Diana hercegnő által biztosított öröksége a rendelkezésükre áll. Harry szerint édesanyja nagyon dühös és szomorú lenne, ha látná, hogyan alakult a helyzetük.

„De végül is, csak azt akarná, hogy boldogok legyünk” – emlékezett édesanyjára Harry.

A pár első gyermeke 2019-ben született. A kis Archie érkezése előtt a királyi családban találgatások folytak a születendő gyermek bőrszíne miatt. Oprah Winfrey szerette volna megtudni, ki vagy kik voltak azok a személyek, akik ezen aggodalmunknak adtak hangot, de a hercegné nem volt hajlandó elárulni, Harry pedig csak annyit mondott, hogy kik nem. Sem a királynő, sem férje, Fülöp nem szóltak sosem ezzel kapcsolatban, biztosította Oprah-t a herceg.

A kis Archie-nak szerintük ezért nem akarták megadni a hercegi címet és nem kapta meg a neki kijáró hivatalos védelmet sem.

A most 39 éves Meghan és 36 éves Harry második gyermeküket várják. A nyáron érkező baba nemét is elárulták az interjúban: ezúttal kislányuk lesz.

„Hogy legyen egy fiam és egy lányom, nem is vágyhatnék ennél többre” – mondta Harry herceg. A pár azt is elárulta, nem szeretnének nagyobb családot, több gyermeket nem vállalnak.

Harry és Meghan jelenleg egy 14,5 millió dolláros házban élnek a kaliforniai Montecitóban. Szomszédságukban lakik Oprah Winfrey, Ellen de Generes és Ariana Grande.

Az interjú után hamarosan érkeztek a reakciók. Hírességek sokasága biztosította támogatásáról a hercegi párt, főleg Meghant. Boris Johnson brit miniszterelnök nem kívánt nyilatkozni. A királyi család részéről még nem szólalt meg senki.

Harry herceg és Meghan Markle (Fotó: archív)