Predrag Kon epidemiológus az RTS hétfő esti műsorában azt mondta, hogy Szerbiában romlik a járványhelyzet, és a dolgok nem úgy alakulnak, mint ahogyan azt a válságstáb tagjai remélték, amikor bevezették az új intézkedéseket.

– Ami a járványhelyzetet illeti, az sajnos romlik. Semmi sem állította meg, amitől azt reméltük, hogy meg fogja. Másfelől pedig mi általában a válságstáb üléseinek időpontját, az összejövetelt megelőző napon szoktuk megkapni, ma azonban nem kaptunk időpontot, de erről nincs több információm. Tény, hogy el lesz halasztva az ülés, de hogy miért, azt nem tudom – hangsúlyozta a járványügyi szakorvos.

Kedden mégsem ül össze a válságstáb

– A stáb egészségügyi tagjai úgy gondolják, hogy minimum 7 napig kellene úgy viselkedni, mint ahogyan az a hétvégén történt. Világos, hogy ezt nem tudjuk elérni a stáb politikai-gazdasági tagjai miatt, akik a kontaktusok megszüntetésének következményeiről gondolkodnak – magyarázta Predrag Kon.

A professzor leszögezte, hogy a válságstáb egészségügyi szakemberekből álló része nem hajlandó kompromisszumot kötni, az pedig szerinte felfoghatatlan, hogy egyesek úgy vélik, ki kellene zárni az egészségügyi szakembereket a koronavírus-járvány elleni döntéshozatalból.

Predrag Kon (Fotó: Archív)