Egy hónapja írtunk arról, hogy a szabadkai Partizan-Željezničar tornászklubnak végérvényesen tönkrement a tornászgyűrűje, így nem tudnak azon a klub tagjai edzeni. Robert Milutinović edző akkor a Szabad Magyar Szónak adott nyilatkozatában elmondta, ez igen nagy gondot jelent a több mint százéves klub számára, hiszen nem tudnak a tornászgyűrűn edzeni, a versenyekre készülni. A következő versenyük áprilisban lesz, a többi eszközön tornáznak, bár azok sincsenek sokkal jobb állapotban.

„Minden tornaszerünk régi, elnyűtt, mindent mi javítgatunk, foltozunk. A klubunk anyagi helyzete katasztrofális. Most viszont a gyűrű egyik bőrhevedere elszakadt, amit nem lehet megjavítani. Ezt nem szabad foltozgatni, hiszen mégiscsak gyermekek tornáznak rajta, ne adj Isten valami baj történjen. Éppen ezért eredeti, atesztált sportszerre van szükségünk, ami 940 euróba kerül. Erre gyűjtünk most” – nyilatkozta akkor Milutinović.

A több mint százéves szabadkai tornászklub gyűrűre gyűjt

A tornagyűrűre összegyűlt az összeg fele. Az edzőtől megtudtuk, hogy ezt a pénzt a gyermekek szülei adták össze. Hozzátette, jelentkeztek adakozó kedvű külföldiek is, de a klubnak nincs devizaszámlája, így nehézségbe ütközik a pénz átutalása.

Arra a kérdésünkre, hogy a városi vezetésből valaki jelentkezett-e a klubnak, Milutinović nemleges választ adott, hozzátette annak ellenére, hogy nincs jó tapasztalata mégis megpróbál támogatást kérni a sportklub számára.

Szabadka egyik legrégebbi sportklubjában mintegy ötven fiú edz napról napra, négyéves kortól egészen 15 éves korig és rendkívül jó eredményeket érnek el országos és nemzetközi szinten is. Mint arról már írtunk, nem csak a tornászgyűrű hiányzik, a dobbantó is és a többi eszköz is igen elnyűtt, de még használják azokat.

Alapvető mozdulatok elvégzésére nem képesek a mai gyerekek, mert annyi időt töltenek zárt térben, inaktívan, számítógép előtt, hogy nem jutott idejük ezeknek az elsajátítására – írtuk pár napja.

A mai gyerekek ugrani sem tudnak

Milutinović kiemeli, a torna nagyon jó a gyermekeknek, mert az egész testet formálja, emellett erősíti a testet és a térben való tájékozódást is fejleszti. Sajnos a mai gyermekeknek nincs lehetőségük ingyen ezdeni és ha a szülőknek módjukban is áll sportklubba járatni a gyermekeiket, sokszor azok rossz feltételek mellett kényszerülnek edzeni.

Sport – A tornászgyűrű | 2021. február 26.

Milutinović elmondja, a gyermekek minden edzés előtt megkérdezik, sikerült-e már előteremteni a pénzt a tornászgyűrűre. Aki szeretne és módjában áll segíteni, az a következő számlaszámra tud adományt fizetni a tornaklubnak:

Gimnastičko društvo „Partizan-željezničar”

Park Rajhl Ferenca 10., Subotica

Žiro račun; 325-9500600030396-42