– A válságtörzs orvosszakmai része a testület következő, keddi ülésén is a lehető legszigorúbb járványvédelmi intézkedések bevezetését fogja követelni – jelentette ki Branislav Tiodorović epidemiológus, a válságstáb tagja.

Tiodorović a Belgrádi Rádiónak nyilatkozva pontosította: a jövő hét és a következő hétvége folyamán a lehető legkevesebb személyi kontaktus megvalósítására kell törekedni.

Egy éve, hogy Szerbiában is regisztrálták az első koronavírus-fertőzést, ennek kapcsán Tiodorović kijelentette: rendkívül nehéz év van mögöttünk, amelyet alig bírtunk ki.

„Több mint 40 éve dolgozom, de ekkora járvánnyal még nem találkoztam. Ez semmivel sem hasonlítható össze. Példaként mondom, hogy a Covid-19 gyógyításába szinte minden szakorvosnak helyet kell biztosítani. A lakosság is kimerült. Mégis, reálisan nézve a dolgokat azt kell mondanom, hogy jól dolgoztunk, a körülményekhez képest még felül is teljesítettünk” – mondta, noha nem tagadta, hogy voltak hibák, amelyek közül a legnagyobbnak az idősotthonokban terjedő fertőzést és a tavaly júliusban, novemberben és decemberben tapasztalt válsághelyzetet tartja.

„Minden járványnak vége lesz egyszer, de hogy a koronavírus esetében ez mikor következik be, az az egészségügyi rendszer felkészültségétől és az egyének felelősségvállalásától függ. Emellett jelentős eredmény, hogy meglehetősen gyorsan sikerült elkezdeni az oltások gyártását. Ha sikerül az országban 3-3.5 millió embert beoltani, akkor azokkal egyetemben, akik már immunissá váltak a koronavírusra, a lakosság 60-80 százaléka már védett lesz, ami azt fogja jelenteni, hogy a járványt sikerült ellenőrzés alá vonni, új fertőzések pedig esetiek, ritkák lesznek” – mondta Tiodorović.