– Mit bizonyítanak a szombaton közzétett felvételek, milyen érdeke fűződött az állampolgároknak ahhoz, hogy lássák azokat, miért tesznek közzé adatokat az államfő lehallgatásáról, ha abban az ügyben még senkit sem tartóztattak le? – ezek a kérdések foglalkoztatják a szakmai nyilvánosságot annak kapcsán, hogy szombaton este Aleksandar Vučić államfő, Ana Brnabić kormányfő és Aleksandar Vulin belügyminiszter sajtótájékoztatót tartott, melyen több brutális felvételt is bemutattak.

Vučić kivégzésekről mutogatott fotókat élő televíziós műsorban

A bemutatott felvételek egyikén egy meggyilkolt fiatalember mezítelen teste volt látható, akinek a lábán egy tetoválás volt, aminek alapján feltételezhető, hogy egykoron a Crvena zvezda szurkolója volt. A nézők láthattak egy másik felvételt is, amelyen egy lefejezett holttest volt; a meggyilkoltról feltételezik, hogy a Partizannak szurkolt. Noha az államfő korábban ígéretet tett, hogy az elhunytak családja iránti kegyeletből nem hozzák nyilvánosságra a felvételeket, ezt mégis megtették. Felvetődik a kérdés: mi szükség volt erre? A válaszokat az N1 portál igyekezett összegyűjteni.

„Mindenkinek egyértelmű, hogy borzalmas, csúnya jeleneteket láthattunk, utóbb azonban azt tapasztaltuk, hogy a közösségi médiában és a közbeszédben elsősorban valami barátok közötti nézeteltérésről volt szó, majd arról, hogy valaki le akar számolni a Partizannal, s hogy mindez a politikáról szól. Mi azokkal számolunk le, akik nem viselkednek emberként. Miféle Partizan? Ezek után bárkinek megfordulhat a fejében, hogy itt politikáról van szó?” – kérdezte a kamerák előtt Aleksandar Vulin.

Mások azonban arra figyelmeztetnek, hogy a felvételek közzététele több törvényt sértett, s hogy a nyilvánosságra hozatal nem indokolható semmilyen közérdekkel.

„Mindennek az egyetlen célja az, hogy mi megállapítsuk: Vučić áldozat. Így eltávolíthatná magától a csoportot, amelynek létrehozásában részt vett a Szerb Haladó Párt, s amely csoport ennek a pártnak a része volt. Milyen köze van egy tetem bemutatásának annak megállapításában, hogy egy adott személy gyilkos-e? Másfajta bizonyítékokkal kell rendelkezni ahhoz, hogy egy büntetőeljárásban bebizonyítsák, hogy valaki meggyilkolt egy másik személyt. Az áldozatról készült felvétel semmit nem bizonyít” – jelentette ki Božo Prelević ügyvéd.

Lefejezés a sajtótájékoztatón

 

Egy másik jogász, a korábbi ombudsman, Rodoljub Šabić azt hangsúlyozza, hogy a morbid felvételekkel a nyilvánosság nem kapott semmilyen új, lényegi információt, ráadásul a szenzációhajhász lépés lényegében háttérbe szorította a tényt, hogy a polgárok nem kaptak meg bizonyos információkat, melyeket már régen meg kellett volna kapniuk. „Már régen közzé kellett volna tenni, hogy a hatalmi struktúrákból ki dolgozott együtt ezzel a hírhedt Belivuk-klánnal. Azt is közzé kellett volna tenni, hogyan történhetett meg, hogy miután a rendőrségnek tudomása volt az elnök és családja lehallgatásáról, továbbra sem tudunk semmit arról, hogy ki áll ezek mögött a dolgok mögött és hogyan történhet meg, hogy az ügyészség semmit nem közöl minderről” – mondta Šabić.

„A nyomozásból valóságshow-t csinált Vučić”

 

A belügyminiszter a szombati sajtótájékoztatón közölte: megdönthetetlen bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy rendőrségi berkekben illegálisan hallgatták le az államfő és családtagjai (fivére, Andrej, apja, Anđelko és fia, Danilo) beszélgetéseit. Több mint 1600 hívás törvénytelen lehallgatásáról van szó. Vulin vasárnap azt mondta: az ügyészség megkapta azoknak a rendőröknek a nevét, akik törvényt szegtek és visszaéltek a rendszerrel. Ezek az emberek jelenleg szabadlábon vannak, az ügyészség elrendelheti előállításukat, mondta a belügyminiszter.

„Ha bármi arra utal, hogy ezeknek az embereknek közük van a lehallgatásokhoz, akkor mindannyiukat le kellene tartóztatni, Dijana Hrkalović korábbi belügyi államtitkárral egyetemben, amennyiben őt is kapcsolatba hozzák ezekkel a bűnbandákkal. Emlékeztetnék, hogy ezek közül az emberek közül továbbra sem állítottak elő senkit. Felvetődik a kérdés mindezek után, hogy a nyilvánossággal miért közölnek ilyen információkat” – mutatott rá a KRIK újságírója, Bojana Pavlović.