A topolyai Gyantár Igor az az ember, akinek esetében első ízben igazoltak Szerbiában hivatalosan koronavírus-fertőzést. A férfi egy évvel később azt mondja, jól érzi magát és most már nincsenek panaszai, de felidézi, hogy a kórházból való távozását követően nagyon gyenge és fáradékony volt, tüdeje teljes regenerálódása pedig több hónapig tartott.

„A tény, hogy én voltam a »nulladik beteg« Szerbiában, megváltoztatta az életemet, ahogy másokét is az országban: mindannyiunkban tudatosult a járvány alatt, hogy az egészség a legfontosabb érték az életben és hogy egy megbetegedés egy pillanat alatt mindent megváltoztathat” – mondta Gyantár a Tanjugnak nyilatkozva. Azt is elmondta, hogy ilyen jellegű ismertségre senkinek sincs szüksége

Gyantár visszaemlékezett, hogy a fertőzését követő első néhány hétben médiafigyelem összpontosult rá, de ő maga nagyon rossz állapotban volt, viszont személyes adatainak közzétételével a sajtó sem az ő, sem a családja személyiségi jogait nem tartotta tiszteletben. Jónak tartja viszont, hogy tapasztalatait megoszthatta másokkal, amikor a fertőzöttek száma hirtelen emelkedni kezdett. „Remélem, sokaknak segítettem abban, hogy orvoshoz forduljanak, felelősségteljesen viselkedjenek és tartsák be a szakemberek ajánlásait” – tette hozzá.

Gyantár elmesélte, hogy a koronavírussal való találkozását magas láz követte, s olyan gyenge volt, hogy az ágyból nem tudott felkelni. „Miután három nap múlva sem csökkent a lázam, március első napjaiban egy orvos barátom javaslatára teszteltettem magam és egy magánrendelőben megállapították, hogy tüdőgyulladásom van. Antibiotikumokat kaptam, azonban az állapotom nem javult, ezért két nappal később ismét elmentem a tüdőgyógyászhoz. A gyulladás már mindkét tüdőlebenyen jelen volt” – mesélte a férfi, aki, miután az orvosok gyanút fogtak, hogy nem egyszerű tüdőgyulladásról van szó, mintát vettek tőle, amelyet a belgrádi Torlak Intézetbe küldtek, ahonnan másnap, március 6-án megerősítették, hogy koronavírus-fertőzött. Ezt követően a vajdasági klinikai központba vitték, ahol fokozatosan javult az állapota, majd három hét után hazatérhetett családjához.

Gyantár Igor a közelmúltban volt ellenőrzésen, még mindig elegendő számú antitest van a szervezetében, de ennek ellenére beoltatja magát, amint erre szükség mutatkozik.