Hatalmas botrányt kavart és pillanatok alatt nemzetközi szinten hír lett abból, hogy a szerbiai Vranjéban két különböző vakcinával oltottak be egy férfit. Nevezetesen Slađan Antić zenészt, aki az első oltását még január végén vette fel. Ekkor Pfizert kapott, majd február 18-án vette fel az újraoltást, s mint utólag kiderült, ekkor már a kínait, a Sinopharmot kapta. A Szabad Magyar Szó felkereste a férfit, aki első kérdésünkre azt mondta, jól van, de a beszélgetés során kiderült, ez azért mégsincs teljesen így. 

Slađan Antić

– Júliusban több mint két hetet voltam kórházban. Átestem a koronavíruson, és nagy nehezen legyőztem. Oxigénen voltam, szerencsére lélegeztetőgépre nem szorultam. Nem volt kérdés a számomra, hogy azonnal jelentkezek a védőoltásra, amint az lehetővé válik, mert a veszélyeztetett csoportba tartozom, cukorbeteg vagyok – kezdi az előzményekkel Antić.

Azt mondja, jelentkezett is az e-Uprava portálon és nem sokkal később fel is vehette az első oltást. A beadott vakcináról, amelyet az egészségházban vett fel, kis könyvecskét is kapott, amelyben szerepelt, hogy a Pfizer vakcinát kapta meg. Az oltás semmilyen mellékhatását nem tapasztalta, elmondása szerint.

– Február 15-én smsben értesítettek, hogy 18-án mehetek a revakcinációra a városi sportcsarnokba. Csodálkoztam is, hogy miért oda, amikor az első oltást az egészségházban kaptam, de nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget.

Azon a napon, mint mondja, elment a sportcsarnokba, ahol a bejáratnál is megnézték a könyvecskéjét, majd a hármas számú oltóponthoz küldték. Itt összefutott egy orvos barátjával, akivel beszélgettek, közben az egészségügyi nővér megnézte az adatait, azokat bevitte a számítógépbe, majd beadta az oltást.

– Az oltás felvétele után az orvos ismerősöm azt mondta, most már nyugodt lehetek. Ez a kínai oltás szuper. Hirtelen csak annyit mondtam, milyen kínai? Én elsőre Pfizert kaptam! Ekkor kitört a pánik, teljes káosz lett. Rohangáltak ide-oda, az orvos ismerősöm a másik orvoshoz rohant, aki csak a fejét fogta.

Antićot ezt követően a helyi egészségügyi intézetbe küldték, de senki sem tudott neki semmit sem mondani. Az oltást egy csütörtöki napon kapta meg, vasárnap kezdte rosszul érezni magát. A cukra az egekbe szökött: a normál értékről hirtelen 25-re.

– Elmentem a mentőállomásra, de végül nem feküdtem be a kórházba. Azóta is ingadozik a cukrom, és nem megy 12 alá. Furcsán érzem magam és állandó jelleggel fáj a mellkasom.

Antić egyébként az elhibázott oltást követően azonnal írta a Batut Intézetnek, akiktől nem kapott semmilyen választ. Ezért döntött úgy, hogy a nyilvánossághoz fordul, mert nem voltak hajlandók értesíteni arról, mit tegyen most? Mire számíthat? Van-e most valamiféle védettsége? És egyáltalán mit tegyen?

– Senki sem tudja a választ. Persze, hogy nem, hiszen ilyen eset nincs még egy a világon szerintem. Nincs erre példa és nem is folytak kísérletek, mi van akkor, ha valaki két különböző oltást vesz fel. Én most várok, várom a fejleményeket. Szeretném, ha belgrádi orvosok megvizsgálnának, és valaki beszélne velem, mire számíthatok – mondta portálunknak Antić.

Vranjei vakcinabotrány: Leváltották az egészségház igazgatónőjét

Slađan Antić (Fotó: Facebook)