A köztársasági válságstáb pénteki ülésén a korlátozó intézkedések szigorításáról született döntés. A stáb tagjai a három felvázolt lehetőség közül a középső, vagyis a részleges hétvégi lezárás mellett tették le voksukat.

A nyilvánossággal Predrag Kon osztotta meg az új intézkedések, illetve a különböző létesítmények hétvégi munkaidejére vonatkozó szabályok részleteit.

– Szerbia számára a hosszú távú lezárás nem igazán jöhetett számításba, azonban reagálni kellett a fertőzöttek számának jelentős növekedésére – fogalmazott az epidemiológus.

Amint arról ma korábban írtunk, szombaton 12 és hétfőn reggel 6 óra között az élelmiszerboltokat, a benzinkutakat, a gyógyszertárakat, az ételkiszállító cégeket és a virágüzleteket kivéve minden zárva lesz, hétfőtől pedig a középiskolák áttérnek a távoktatásra.

Vicsek: Március 8. és 12. között minden középfokú intézmény áttér a távoktatásra

Az előttünk álló hétvégén a következő munkaidő szerint dolgoznak majd a különböző létesítmények:

  • Szombaton 12 óráig valamennyi kereskedelmi és vendéglátóipari létesítmény a megszokott munkaidő szerint fog dolgozni
  • Szombaton 12 és hétfőn 6 óra között zárva lesznek a kávézók, az éttermek, a könyvesboltok, a butikok, a bevásárlóközpontok, az edzőtermek és hasonlók
  • Ahogyan korábban is, most hétvégén is 21 óráig lesznek nyitva az élelmiszerboltok, valamint a gyógyszertárak, a benzinkutak és az ételkiszállító cégek is az eddig megszokott módon dolgoznak majd
  • A pravoszláv halottak napja miatt a virágboltok a hét utolsó napjain is dolgoznak majd, 12 óráig
  • Ugyancsak a megszokott munkaidővel dolgozhatnak a piacok. A színházakban 21 óráig tarthatók meg az előadások, a mozik azonban zárva lesznek.
  • A már meghirdetett sporteseményeket megtartják, de nézők nélkül.
  • A síközpontokban működő kávézók és éttermek a hétvégén zárva lesznek
  • A fent felsoroltak hétfőtől visszaállnak a régi kerékvágásba, úgy, ahogyan azt az elmúlt időszakban megszokhattuk
  • Hétfőtől azonban a középiskolák áttérnek a távoktatásra
  • Kedden pedig ismét összeül a köztársasági válságstáb.

– Hétfőn semmilyen új intézkedés nem lesz. Azt gondolom, hogy ez a két nap is valamilyen eredményt hoz majd, de az nem lesz elegendő. De ez egyféle vörös vonal, amit mi még el tudtunk fogadni – fogalmazott Predrag Kon és hozzátette, folytatódik a vakcináció, és a következő időszakban ismét felszólítják majd a polgárokat, hogy oltassák be magukat.

– Jelenleg a vakcináció a járvány elleni küzdelem leghatékonyabb módja. Hatékonyabb, mint a lezárás. Ezért mindenkit arra kérek, hogy vegye fel a védőoltást. A vakcina valószínűleg nagyobb fokú, és hosszabban tartó immunitást biztosít, mint az, ha valaki átesik a fertőzésen – magyarázta Predrag Kon.

Illusztráció (Fotó: Archív)