Alapvető mozdulatok elvégzésére nem képesek a mai gyerekek, mert annyi időt töltenek zárt térben, inaktívan, számítógép előtt, hogy nem jutott idejük ezeknek az elsajátítására. A szabadkai atlétikaklub többek között ezért döntött úgy, hogy atlétikaiskolát indít Ubori László, nyugalmazott tanár vezetésével.

Ubori a Szabad Magyar Szó kérdésére, miszerint igaz-e, hogy alapvető mozdulatokat, mint például az ugrás, a fára mászás és hasonlók, amelyek korábban magától értetődőek voltak, nem tanultak meg a gyerekek, igennel válaszol.

– Sajnos, egyértelmű a válasz. Nagyon sok gyerekkel találkoztam, akik egyszerűen 6-8 éves korukra nem tudnak páros lábbal hátrafelé ugrani. Az atlétikaiskolában olyan alapvető dolgokat fejlesztünk, mint a koordinációs képesség, ugráskészség, gyorsaság, ami a fiúknál 11, a lányoknál 12 éves korig fejleszthető, utána már csak fenntartható. Ezeket, az általunk megtanított gyakorlatokat később bármilyen sport esetében alkalmazhatják majd – magyarázta Ubori.

A szabadkai atlétikaklub, amennyiben a járványhelyzet megengedi, a Városi Stadionban tartja majd az edzéseket, szerdán 9 és 15, valamint szombaton 9 órától. A tagsági díj egy hónapra 1000 dinár.

Ubori László hozzátette, szeretné felhívni a szülők figyelmét arra, hogy biztosítsanak lehetőséget gyermeküknek a mozgásra. A futás, a gyaloglás, az alapmozgások elsajátítása kiváló lehetőség erre.

Illusztráció (Pixabay)