Nagyjából leáll az élet Magyarországon a kormány mai döntése értelmében. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kabinet csütörtöki ülése után azt közölte, az iskolák egy hónapra, a boltok két hétre bezárnak.

A nyitás már március 22-vel meg fog kezdődni, valószínűleg ütemezetten – mondta el Gulyás Gergely, aki arra kért mindenkit, aki tud, vegyen részt a nemzeti konzultációban, mert számítani fog a nyitásban a magyarok véleménye. A nemzeti konzultációt még március 15-ig ki lehet tölteni.

Amúgy a konzultációtól függetlenül a következőket jelentették be:

Az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják, bár azt, hogy miként fog zajlani a digitális oktatás, még nem tudni, annak részleteit még csak most dolgozzák ki.

Még inkább szigorodik a határátlépés, a részletek egyelőre nem ismertek. Ez a személyforgalomra lesz csak értendő.

Az üzleteket március 8-tól március 22-ig két hétre bezárják. Ez alól kivétel az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria és a benzinkút.

Ugyanebben az intervallumban minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyet.

Az edzőtermek sem lehetnek nyitva két hétig, a parkok, arborétumok viszont igen, kötelező a másfél méteres távolság betartása, ha valaki a szabadban sportolna.

A kormány az otthoni munkavégzést javasolja ott ahol csak erre mód van

A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező (eddig a 10 ezer alatti települések maguk dönthettek erről).

Ugyanakkor az oltási rendről, tömeges tesztelésekről egyelőre nincs hír – Szlovákiában és Csehországban ezeket is meglépték. Gulyás A készülő vakcinaigazolványokról azt mondta, Magyarország sem fogja elfogadni annak az országnak az igazolását, amely a magyarét nem fogadja el – mint ismert, Budapest egyedüli uniós tagországként azt akarja meglépni, hogy nem tűnteti fel az igazolványon, hogy mivel lett beoltva a delikvens.

A kormány szigorítása szakértők szerint mindenképpen indokolt, talán még korábban is meg kellett volna lépni – főként az oktatást illetően. Olyan elemzések is napvilágot láttak, hogy a magyar kormány heteket vesztegetett el. Kommunikációs szinten persze drámai bejelentések voltak, de azokat tényleges lépések nem követtők. A csütörtöki adatok minden esetre magukért beszélnek. 6 278 új fertőzöttet jelentettek és 639-en vannak lélegeztetőn. Ez már nagyon közel van a második hullámban rekordjához, a 674-hez, de sokkal gyorsabb felfutással. Ami sajnos a halálesetek számának a további növekedését is előre vetíti.

Illusztráció (Fotó: archív)

Sz.F.F.