Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár, a köztársasági válságstáb tagja azt nyilatkozta, hogy szerinte Szerbiában ideális az egyensúly a járvány és az ország viszonylag normális működése között, de elismerte, hogy vannak nézeteltérések a válságstáb egészségügyi és gazdasági része között – írja a 021.rs.

Ezzel a témával kapcsolatban azt mondta, hogy ezeket a nézeteltéreseket a „média fújta fel‟, és a válságstáb pénteki ülésén, amelyet 15 órakor tartanak, mindenképpen megfelelő döntés születik.

A polgároknak nincs okuk aggodalomra, mindannyiunk számára a legjobb döntést fogjuk meghozni, hogy közben ne veszélyeztessük gyermekeink jövőjét‟ – mondta Gojković, aki a rendkívüli helyzetre, illetve a kijárási tilalomra is kitért. Szerinte ennek kapcsán mindenki a gazdaságot említi, viszont figyelembe kell venni az emberek mentális egészségét, illetve ezen intézkedések szociális vonatkozásait is.

A gond az, hogy emberek egy csoportja megpróbálja elrontani, amit tenni szeretnénk. Ha mindenki betartaná a hatályos rendelkezéseket, nem emelkedne ilyen gyorsan a fertőzöttek száma, és az egészségügyi rendszer nem csak a kronavírusos betegeket tudná ellátni, hanem minden páciens a megfelelő ellátást kaphatná. Ha ilyen sokan fertőződnek meg, a helyzet veszélyessé válik” – tette hozzá a miniszter, aki az immunizáció fontosságát is hangsúlyozta.

Az oltás nem gátolja meg, hogy valaki megfertőződjön, de garantálja azt, hogy a betegség nem fog súlyos kórképpel járni. A beoltottak esetében a halálozási arány nulla‟ – mondta Gojković.

Zoran Gojković (Fotó: archív)