Hatalmas vitát váltott ki, de végül megszavazták a képviselők azt a javaslatot, amelynek köszönhetően a bunyevác is hivatalos nyelv lesz Szabadkán. A városi képviselő-testület mai ülésén sok minden elhangzott: többek között, hogy a bunyevác nem nyelv, csak egy dialektus, egészen odaáig, hogy egy évszázad erőfeszítéseinek eredménye a módosítás elfogadása.

A város alapszabályának módosítására volt szükség, hogy a bunyevác is hivatalos használatba kerüljön Szabadkán.

Mirko Bajić, a Bácskai Bunyevácok Szövetségének elnöke, független önkormányzati képviselő megköszönte, hogy “egy évszázad erőfeszítéseinek eredményeként” elfogadták a Bunyevác Nemzeti Tanács javaslatát.

„Történelmi nap ez a mai. Ezáltal végre teljes egészében elfogadásra került a tény, hogy a bunyevác egy nép, ahogyan terminológiailag használjuk, egy nemzeti közösség, itt Szerbiában, amelynek elismerik, hogy van saját kultúrája, saját hagyománya és saját nyelve.”, mondta Bajić.

A szóban forgó javaslatot támogatta Szabadka Polgári Mozgalma képviselőcsoportja is.

A Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének elnöke, Tomislav Žigmanov önkormányzati képviselő a szószéken határozottan azt mondta: a bunyevác nyelv nem létezik, az csak egy dialektus, majd hozzátette, hogy szerinte a bunyevácok háromnegyed része horvátnak vallja magát.

„Ennek a nyelvnek nincs nyelvtana, sem helyesírása. Többnyire azok beszélik ezt a nyelvet, akik az 1990-es évekig horvátnak vallották magukat.”, mondta Žigmanov.

Szabadka Város alapszabályának módosítási indítványát végül 58 igen és két ellenszavazattal elfogadták.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere szerint a város ezzel megmutatja a saját, nagy demokratikus kapacitását.

A VMSZ frakciója is támogatta a bunyevác nyelvvel kapcsolatos kérdést.

A képviselők döntöttek a Bajnát és a Harcosok sorakozója helyi közösség részletes szabályozási tervének módosításáról is, amelynek köszönhetően garázsok és orvosi rendelő épülhet a Prozivkán.

Emellett új megbízott igazgatót kapott a város Útügyi, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalata, Ognjen Golubović személyében.

Illusztráció (Archívum)