Mondhatnám azt, hogy már nem érdekel. Az újabban közzétett információk arról szólnak, hogy a tervezett kötelező sorkatonai szolgálat a 2004-es korosztálytól kezdődően érinti a fiúk sorsát. Az enyém valamennyivel idősebb, tehát – elvileg – megúszta. Különben is, minden jel arra mutat, hogy ez is csak egy minden realitást nélkülöző riogatáskísérlet: konc, amelyen rágódva egymásnak megyünk neki a vitakultúra nulla fokán, miközben nem figyelünk arra, hogy milyen társadalmi, gazdasági és egzisztenciális katasztrófa kellős közepén vagyunk. Mondhatnám, hogy nem érdekelnek az egyedülállók és a homoszexuális párok örökbefogadását lehetetlenné tevő magyarországi intézkedések se, mert nem élek Magyarországon, nem akarok örökbe fogadni, és a hozzátartozóim, családom tagjai között sincs homoszexuális identitású egyén. – Bence Erika jegyzete.

Vajdasági kalandtúra
Mivel immár egy esztendeje, hogy a koronavírus-járvány miatt a megszokottnál jóval óvatosabbnak kell lennünk a hétköznapokban, nem mindig engedhetjük meg magunknak azt sem, hogy átugorjunk akár csak a szomszédos településre is meglátogatni a rokonainkat, vagy találkozni a barátainkkal. Társasjátékainkkal mi azonban szeretnénk vidámabbá tenni ezeket a napokat is, így ebben a lapszámban is érdekes kalandtúrára invitáljuk az olvasóinkat!

Élni kell a lehetőségekkel még világjárvány idején is!
Minden gazdasági szektort érintettek a járványügyi korlátozások, így a vendéglátóipar vezetőit és dolgozóit is megviselte a vírushelyzet. Egyeseket viszont pont a megszorítások ösztönöztek terjeszkedésre. Nagy Valentina két falusi étterem tulajdonosával beszélgetett. Az interjúból kiderül, hogyan sikerült fennmaradniuk ebben a válságos időszakban.

Az ajtó
Egy, pontosan ötven és fél évvel idősebb ember szokásait nem illik kritizálni, mert bizonyára ő már pontosan tudja, mit és miért tesz. Főleg, ha egy olyan berögződésről beszélünk, amellyel senkinek nem árt, és e napi rutin érdekessége, hogy homlokegyenest megy szembe a többi ember viselkedésével – Tőke János vezércikke.

Igyunk egy kis „Koreográfiát”!
Tatjana Pećerić, miután befejezte felsőfokú tanulmányait, jelenleg Katalónia ismert borászataiban dolgozik, ahol 2018 óta saját palackozott bormárkája van Coreografia néven, és úgy véli, hogy a borkészítés nagyszerű játék, amelyhez sok szeretetre és dinamizmusra van szükség. Azóta, hogy elkezdett borászattal foglalkozni, az volt a vágya, hogy saját bormárkája legyen, egy üveg Coreografia 36 euróba kerül — Milorad Mitrović interjúja.

Nyílt végű játékokkal a színesebb gyermeki fantáziáért
Polyák Dániel és felesége, Anna tavaly, a koronavírus-járvány miatt bevezetett szükségállapot idején kezdett fajátékokat készíteni. Az Artemo manufaktúrában készülő szivárványok, hinták, álltafigurák Vajdaság-szerte és a szélesebb régióban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és nemcsak a kisgyermekeknek okoznak örömöt, hanem sok felnőtt figyelmét is lekötik – a fiatal vállalkozó házaspárral Tóth Imre beszélgetett.

Kakasok a szemétdombon
Alig száradt meg a tinta a júniusi választási eredményeket rögzítő dokumentumokon, az államelnök máris bejelentette, hogy legközelebb két év múlva, tehát 2022-ben lesz újabb voksolás. A helyzet alaposabb elemzése azt mutatja, hogy az egykori vörös-fekete koalíció újabb mutánsa számára akár sorsdöntő is lehet, hogy a polgárok minél hamarább az urnák elé járuljanak – Both Mihály írása.

Dara from Jasenovac
Ilyen címen futott versenyt Predrag Antonijević történelmi filmje az Oscar-díjért Amerikában, de miután kapott néhány negatív kritikát, és alacsony maradt a nézettsége, kiszorult az élmezőnyből. A szerb filmet előbb vetítették az USA-ban, mint Szerbiában. Itthon február 20-án mutatták be a szerb tévében, noha április 22-re tervezték a hazai mozipremiert. Mire ez a hirtelen sietség? – Radics Viktória jegyzete.

KÖZÉLET: Astra–Zeneca meg a többiek – most akkor ki is az „agymosott”? – Balla Lajos jegyzete

HINTASZÉK: A nyugdíjszámítás módja – Takács Magda írása

OKTATÁS: Lájkok kicsiben és nagyban – Beretka Ferenc jegyzete

KÖZÉLET: A beszédkényszer fonákja

JEGYZET: Lesz, ahogy lesz – Nagy Nándor jegyzete

A LÉLEK EREJÉVEL: A szenvedés útjának megállói – Dr. Harmath Károly atya írása

A PEREMI FŐPÁSZTOR VALLOMÁSAI: Vagy püspök, vagy kocsis leszek! – Szerdahelyi Csongor beszélgetése Huzsvár László (1931–2016) nyugalmazott nagybecskereki megyéspüspökkel 2012-ben

JEGYZET: Alázatosan jelentem! – Both Mihály írása

MAGYAR SORSOK VAJDASÁGBAN: Az éhes róka nem válogatós – Emléksorok az ötven éve elhunyt Fekete István tiszteletére Szabó Palócz Attila tollából

TÖRTÉNELMI MOZAIK: Héraklész megváltástörténetének üzenete – Wilhelm József írása

IRODALOM: Sebestyén Hedvig szövegei és képei

KÉPHISTÓRIÁK: Nem azért vagyunk halandók, hogy ne legyenek eretnek gondolataink

HOROGRA AKADVA: Pali barátom emlékére – Huzsvár József cikke

NEM A GÓLYA HOZZA: Hozzátáplálási kisokos táblázattal

INTERJÚ: A kínai vakcina iránt a legnagyobb az érdeklődés Bácspetrőcön

AZ ORVOS VÁLASZOL: Rekordideig alkalmaztak műtüdőt transzplantációra várva

ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK: Méregtelenítés gyógynövényekkel

SPORT: A világhírű pincér – Németh János jegyzete

KERT: Nincs késő a pázsitfű vetésére – Randovics Lejla jegyzete

ÖTLETSAROK: Fessünk cserepet!

KONYHA: Tél végi ételek

Ezen kívül kis- és óriásrejtvény, sudoku, sakkrovat, fejtörő, műveltségi teszt, sajtótörténeti feljegyzések, gyerekszoba, horoszkóp, apróhirdetések, társkereső, viccek és tévéműsor.

Borítónkon Révész Róbert fotója látható