A budapesti AGROmashEXPO a járványhelyzetre való tekintettel elhalasztotta a szokásos januári nyitást, de az áthelyezett márciusi időpontot már nem halogatták tovább. Ha csak a virtuális térben is, de megnyílt az agrárszakma legnagyobb rendezvénye.

A Hungexpo hiába építette teljesen újjá a budapesti kiállítási területét, a vírushelyzet miatt sajnos nem látogathatók a rendezvények. Az AGROmashEXPO az elsők között van, akik úgy döntöttek, online kiállítást szerveznek.

Ezzel nyilván nagyot is kockáztatnak, de akár nagyot is nyerhetnek, ha be tudják bizonyítani, így még több látogatójuk érkezik és többen tudják megismerni az újításokat, szakmai érdekességeket, az ingyenes részvétel pedig biztosan több gazdát bátorít arra, hogy akárhonnan a világból, ellátogasson a rendezvényre.

A mai megnyitón szokás szerint Nagy István agrárminiszter mondott beszédet az agrárium jövőjéről, utána a termékdíjak átadása következett. Idén – ugyancsak a vírushelyzet miatt – mindössze két díjat adtak át, belföldi kategóriában.

A nagydíjat az Axiál Kft szoftvere nyerte, a mAXI-MAP térképes szolgáltatás a precíziós-helyspecifikus gazdálkodás gyakorlati megvalósítását szolgálja. Magyarra lefordítva megmondja, hogy a különböző táblákon hogyan, mikor műtrágyázzunk vagy milyen a talaj tápanyag-ellátottsága és folyamatos információval szolgál a helyi időjárásról, talajról és a növényzetről.

A különdíjat a DryerDoctor Kft kapta, ők a szemestermény szárításának technológiájában tudtak újat mutatni. A szárítóüzem hatékonyságán javítottak a szárítási folyamat optimalizálásával, úgy, hogy az eljárás során fellépő energiapazarlást csökkentették.

Az AGROmashEXPO egészen március 14-ig nyitva tart, március 6-ig minden nap este hatig várják élő chat lehetőséggel az érdeklődőket, utána pedig csak a kiállítók anyagi lesznek elérhetők. A Hungexpo oldalán lehet regisztrálni az ingyenes belépőért.

Idén online vár az Agrárexpó (Fotó: Szappanos Veronika/SZMSZ)