Aleksandar Vučić szerb elnök szerdán úgy értékelte, hogy szerinte Miroslav Lajčák, az EU Belgrád és Pristina közötti párbeszéddel megbízott különmegbízottja a Belgrád és Pristina közötti párbeszédről szólva, véletlenül említette Koszovót és Szerbiát, „mintha két különálló egységről lenne szó, annak ellenére, hogy mi nem ismerjük így el”.

„Úgy vélem, Miroslav véletlenül használta a Koszovó és Szerbia megnevezéseket, azt kellett volna mondania Belgrád és Pristina. Számunkra Koszovó nem különálló entitás, de ezt már megszoktuk az Európai Uniótól, ahol már 95 százalékban Koszovóról és Szerbiáról beszélnek nem pedig Belgrádról és Pristináról. Biztos vagyok benne, hogy ez teljesen véletlen volt ” – jelentette ki Vučić a Miroslav Lajčákkal közösen tartott sajtótájékoztatón.

Megismételte, hogy Szerbia nem ismeri el Koszovót. „Ha valaki úgy gondolja, hogy van egy kalapács, amellyel fejbe ütheti Szerbiát, és azt mondja, mostantól el kell ismernie Koszovót, akkor tudnia kell, hogy ez nem fog megtörténni. Ha úgy gondolják, hogy valaki veréssel ki tudja kényszeríteni, hogy elismerjük Koszovó függetlenségét, akkor nagyot tévedett. Mindig készek vagyunk a kompromisszumokra. Dolgozunk azon, hogy jó kapcsolatunk legyen, hogy az emberek szabadon mozoghassanak és egymás mellett élhessenek „- mutatott rá Vučić.

Miroslav Lajčák hagsúlyozta, hogy az összes EU-tagállam azt akarja, hogy a párbeszéd folytatódjon, mert az Európai Unió nem kívánja fenntartani a fennálló állapotot. Szerinte nem tart már sokáig a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd, kedden  Pristinában annak a meggyőződésének adott hangot, hogy pár hónapon belül a felek megállapodásra jutnak.

Miroslav Lajčák és Aleksandar Vučić (Fotó: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)