Olyan eset, mint ami Vranjéban történt, hogy valaki két különböző gyártó, a Pfizer és a Sinofarm vakcináját kapja meg, nem ismétlődhet meg többé– jelentette ki Branislav Tiodorović epidemiológus, a köztársasági válságstáb tagja és hozzátette, a tévedés vélhetőleg azért következett be, mert nem tartották be az oltási eljárást.

Tiodorović azt mondta, olyasmi történt, aminek nem lett volna szabad megtörténnie és ha betartják az oltási eljárást, nem is történhetett volna meg.

Téves vakcinát kapott egy vranjei férfi

– Most a legfontosabb, hogy megfigyelés alatt tartsuk a pácienst, akinek két különböző gyártó vakcináját adták be. Minden nap figyelemmel kísérjük állapotát, hogy rálátásunk legyen, mi történik azzal a vranjéi lakossal – húzta alá Tiodorović.

A járványügyi szakorvos rámutatott, hogy az oltást végző egészségügyi dolgozók túlterheltek, mert a lakosság részéről óriási a vakcináció iránti érdeklődés.

– Ilyesmi nem fordulhat elő többször. Az eljárás jól ismert, egyértelmű, és azt végig be kell tartani. Mindenkit, aki a második adag oltást jön felvenni, meg kell kérdezni, hogy melyik gyártó oltóanyagát kapta. Nemcsak a dokumentumait kell megnézni, hanem meg is kell kérdezni. Hogyha nem tud válaszolni, akkor a dokumentációból ez kideríthető – hangsúlyozta Tiodorović.

Branislav Tiodorović (Fotó: Archív)