Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági válságstáb tagja kedden azt nyilatkozta, hogy Szerbiában elkerülhetetlen a rendkívüli állapot bevezetése, mindent be kell zárni, csak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és benzinkutak maradhatnak nyitva – írja az RTS honlapja.

Kon a közszolgálati televízióban azt mondta, egyszerűen nincs más megoldás, másképpen nem tudják megakadályozni az emberek közötti kontaktus kialakulását, ami jelentősen gyorsítja a vírus terjedését.

A hétvégén alkalmazott szigorítások kevésnek bizonyultak, a válságstáb orvos tagjai egyébként is sokkal szigorúbb intézkedéseket javasoltak, már most zárni kellett volna. Nincs más megoldás, mint a rendkívüli állapot bevezetése” – mondta többek között Kon.

A válságstáb orvosi része mást nem javasolhat, az egész társadalomnak vállalnia kell a felelősséget. Tudjuk, hogy ez csapás a gazdaságra, de az életek mindennél fontosabbak, ezt nyíltan ki kell mondanunk. Ha nem akadályozzuk meg a kontaktusok kialakulását, akkor egyszerűen nem tarthatunk ki, az egészségügyi rendszer nem fogja tudni elviselni a terhelést” – tette hozzá a szakember, aki szerint a rendkívüli állapot jelentőségét csak később lehet majd értékelni.

A lényeg az, hogy ezt egész Európa nem fogta fel, lesznek majd analízisek, különböző vélemények, de ez elkerülhetetlen, nem csak történelmileg, hanem hogy tudjuk hogyan viselkedjünk hasonló helyzetekben” – mondta Kon.

Predrag Kon (Fotó: archív)