Donald Trump volt amerikai elnök vasárnap kijelentette, hogy nem alapít új pártot, mert szerinte a Republikánus Párt egységes lesz és erősebb, mint valaha”. Ezt mondta Trump vasárnap, az Amerikai Konzervatív Unió politikai akciókonferenciáján (CPAC) a floridai Orlandóban, írja az MTI (tévesen nevezve meg a szervezetet és a konferenciát).

Trump – aki első nyilvános beszédét tartotta a Fehér Házból való távozása óta – álhírnek nevezte az új párt alapításával kapcsolatos találgatásokat.

„Nem alapítok új pártot, ez álhír volt. Nem lenne zseniális? Indítsunk egy új pártot, és osszuk meg a szavazatainkat, hogy soha ne nyerhessünk. Nem, ez nem érdekel minket” – mondta többek között a volt elnök, aki nem zárta ki, hogy 2024-ben újra elindul az elnöki posztért folyó versenyben.

Ki tudja, akár úgy is dönthetek, hogy harmadszor is megverem őket” – mondta a volt elnök, aki továbbra sem hajlandó elismerni vereségét és megismételte azt az állítását, hogy ő nyerte meg a 2020-as választásokat. A demokratákra utalva Trump úgy fogalmazott: „Valójában, mint tudják, éppen elvesztették a Fehér Házat”.

A jóval több mint egy órán át tartó beszédben Trump éles kritikákat fogalmazott meg a Biden-kabinet tevékenységével kapcsolatban, például a bevándorlás, a pandémia, a kereskedelem és a transzneműek jogaival kapcsolatban is. A Joe Biden vezette kormányzatot munkahelyellenesnek, családellenesnek, határellenesnek, energiaellenesnek, nőellenesnek és tudományellenesnek” nevezte.

Trump felszólította támogatóit, hogy szerezzék be a COVID-19 oltóanyagot.

„Mindenki menjen el és oltassa be magát” – fogalmazott a volt elnök, aki cáfolta Biden állítását, miszerint az Egyesült Államok – hivatalba lépése előtt – nem rendelkezett vakcinával. 

Trump volt elnök beszél az Amerikai Konzervatív Unió politikai akciókonferenciáján, Orlandóban, 2021. február 28-án (Fotó: USA Today)