„Érthetetlen, miért hagyják szó nélkül az adai és magyarkanizsai önkormányzat vezetői az egészségügyi intézmények fejlesztési tervének rájuk vonatkozó részét. Hogy tehetik meg, hogy egy ilyen átszervezéshez hozzá sem szólnak?” – tette fel a kérdést Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke hétfői sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszélt, hogy a VMDK megírja az észrevételeit az egészségügyi átszervezést érintő tervezet kapcsán.

Csonka szerint olyan intézmények összevonását tervezik, amelyek nem illenek össze, sem földrajzilag, sem az egészségügyi ellátás szempontjából.

– A szerbiai egészségügyben nagyon komoly humánerőforrás hiány van. Ahelyett azonban, hogy megfelelő szakorvosokat vennének fel, inkább átcsoportosítanák az állományt, és a nagyobb településekre szerveznék át, a kisebb városokban pedig elsorvasztanák az egészségügyi ellátást.  Szerbia alkotmányát sértik ezzel, ami a vajdasági magyarságot is érzékenyen érinti majd – mondta a VMDK elnöke, aki kitért a Zentai Közkórház mellett a Topolyai Kórházra és az adai és magyarkanizsai egészségházakra is, amelyeket szintén érintene az átszervezés.

– Hogy csak egy egyszerű példát mondjak, a tömegközlekedés nagyon nehézkes Nagykikindáig a Tisza menti községekből. Ha valakinek kivizsgálásra kellene mennie, csakis magánszervezésben tudná ezt megoldani, ami anyagilag nagyon megterhelő lenne.

Csonka szerint megengedhetetlen, hogy a Zentai Közkórházat egy másodrangú egészségügyi intézménnyé sorvasszák.

– Ha tudjuk, hogy a fejlesztési tervnek nevezett dokumentum kidolgozásában részt vett Vickó Ferenc, a Vajdasági Magyar Szövetslg államtitkára, akkor felmerül a kérdés, hogyan kerülhetett sor arra, hogy ennyire hátrányos helyzetbe került a vajdasági magyarság a tervezet miatt?

Értehetetlen az is, hogy az adai és a magyarkanizsai önkormányzat vezetői egyáltalán nem szólaltak meg ebben a kérdésben. Hogy engedhetik meg, hogy egy ilyen átszervezéshez hozzá sem szólnak? – tette fel a kérdést Csonka.

A VMDK elnöke szerint az, hogy a központosítás nem jó, a Tisza menti régió esetében már korábban megmutatkozott. Véleménye szerint mindent meg kell tenni azért, hogy Ada, Zenta és Magyarkanizsa a bácskai közigazgatási körzet része legyen, mert semmi értelme, hogy egy észak-bánáti körzethez tartozzanak az említett települések.

– Attól félek, hogy más területen, például az oktatás terén is lesz ilyen átszervezés és csorbulnak a megszerzett jogaink – mondta Csonka.

https://www.facebook.com/csonkaaron/posts/5421304754554308

Csonka Áron, a VMDK elnöke (Fotó: SZMSZ)