Siniša Mali szerb pénzügyminiszter szombaton este az RTS műsorában elmondta, hogy a polgárok április 28-tól igényelhetik az állami támogatást. A tárcavezető kiemelte, hogy a gazdaságélénkítő csomag előirányozza, hogy az év végéig a nagykorú szerb állampolgárok 60, a nyugdíjasok pedig 110 euró összegű segélyt kapjanak.

Az új intézkedéscsomag magába foglalja a mikro-, kis-, közép és nagyvállalkozások számára nyújtandó segítséget, a vendéglátóipar, szállodai szektor, az utazási irodák, a személyszállító cégek támogatását, valamint a polgároknak folyósított pénzsegélyt is.

– Három alkalommal fogunk 50 százalékos minimálbér-támogatást utalni a mikro-, kis-, közép és nagyvállalkozások részére. Tehát mintegy másfél millió munkavállaló számára folyósítjuk a minimálbér felét, három hónapon át, továbbá egy teljes minimálbért biztosítunk annak az ágazatnak, amelyről úgy gondoljuk, hogy a legveszélyeztetettebb, vagyis az idegenforgalom, a vendéglátóipar, az autókölcsönzők és az idegenvezetők részére – részletezte a miniszter.

Siniša Mali elmondta, hogy a cégek március elsejétől kérelmezhetik az állami támogatást és arra bátorította őket, hogy töltsék ki az adóhivatal honlapján megtalálható űrlapot. Hozzátette, a közúti forgalomban személyszállítást végző cégek, és a buszpályaudvarok közvetlen támogatást kapnak, mégpedig autóbuszonként 600 eurót.

A polgároknak szánt 60 eurós támogatásra, mely a nyugdíjasok esetében 110 eurót tesz ki, április 28-től lehet jelentkezni, harangozta be a miniszter.

– Az idén két részletben fogjuk kifizetni a 60 eurót: 30-at májusban, a másik 30-at pedig novemberben. Ezen kívül a legidősebb polgártársaink szeptemberben további 50 eurót is kapnak. Mindaz, aki az első, 30 eurós részletre jelentkezik, automatikusan meg fogja kapni a második részletet is, ezért a támogatást nem szükséges kétszer igényelni – magyarázta Siniša Mali.

Siniša Mali (Fotó: Tanjug)