Rade Panić, a Szerbiai Orvosok és gyógyszerészek Szakszervezetének (SLFS) elnöke, a Szabad Szerbia mozgalom közgyűlésének a tagja pénteken közölte, hogy átadta a rendőrségnek az állításait igazoló bizonyítékokat, melyek szerint Szerbiában titkolják a koronavírusos betegek és elhunytak valós számát.

Az Egészségügyi Minisztérium épülete előtt megtartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az ügyészség beidéztette a szervezett bűnözés elleni osztályra (SBPOK), ahol két beszélgetésen is meg kellett jelennie, melyek három-négy órán át tartottak.

– Kihasználtam a lehetőséget, és az a két beszélgetés során, mely három-négy órán át tartott, mindent elmondtam, amit tudok, és átadtam az elmúlt két év történéseivel kapcsolatos dokumentumokat, a törvényhozástól kezdve a ventilátorok karbantartásáig. Emlékezzenek, azt mondtam, hogy Al Capone az adóelkerülés miatt bukott meg, Vučić pedig a ventilátorok miatt fog megbukni – jelentette ki Panić.

A szakszervezeti vezető rámutatott, hogy a rendőrség azért idézte be, hogy tisztázza és bizonyítékokkal támassza alá azokat az állításait, amelyek egy vele készült interjúban jelentek meg tavaly a NIN hetilapban.

– Vagy azt gondolták, hogy kitaláltam dolgokat, és felelnem kell az állításaimért, vagy – amiben reménykedem – hogy valaki az ügyészségen ébredezik – tette hozzá Panić.

Rade Panić közölte, hogy tavaly novemberben és decemberben Kraljevóban a Közegészségügyi Intézet jelentése szerint 93-an hunytak el koronavírus fertőzésben, ő viszont ebben az időszakban 150 esetről tud, az erre vonatkozó dokumentumokat pedig átadta a rendőrségnek.

– Sokat mesélhetnék arról, hogy mennyi mindenről hazudtak a járvány alatt, és hogy mennyire veszélyes az, hogy a válságstábban ülő szakembereket és az adatokra kíváncsi polgárokat félrevezették. A szervezett bűnözés elleni osztálynak a legkézzelfoghatóbb bizonyítékokat adtam át arra vonatkozóan, amiről először a Szerbiai Orvosok és gyógyszerészek Szakszervezete és dr. Zoran Radovanović beszélt, hogy titkolják a koronavírus miatt megbetegedett és elhunyt személyek valós számát – húzta alá Panić.

A szakszervezeti vezető rámutatott, hogy még egy ilyen apró példa esetében is mekkorát hazudtak, a NIN hetilap viszont azt bizonyította, hogy az országos adatokat még inkább eltitkolták. Panić rámutatott, hogy a nem hivatalos értesülések szerint a Batut intézetben mindössze három személy fér hozzá az elhunytak számához, egy „ilyen csalást” pedig szerinte csakis a legfelsőbb államvezetős engedélyezhetett, vagy rendelhetett el.

Rade Panić