A védőoltással kapcsolatos véleményüket a szabadkaiak elsősorban azokra a hírekre, tájékoztatásokra alapozzák, amelyeket a tömegtájékoztatási eszközökből merítenek. Akadnak azonban olyanok is, akik hitelt adnak a a szenzációhajhászó lapokban megjelenő félinformációknak, míg a szakemberek arra ösztönöznek, hogy lehetőleg mindenki vegye fel a védőoltást, mert az egészségügyi rendszer gyakorlatilag az összeomlás küszöbén áll.

A nekünk nevükkel, vagy nevük elhallgatását kérő nyilatkozó védőoltást ellenzők önmagukról azt vallják, hogy nekik nincs ugyan kifogásuk a vakcinát illetően, de hangsúlyozzák, hogy nem hisznek sem az oltásban, sem a tudományban. Azt azonban nem felejtik el kimondani, hogy ha az oltás feltétele lenne az utazási lehetőségnek, akkor ők is az orosz oltóanyag mellett döntenének. Szerintük az a hagyományos módszerekkel készül, s éppen ezért elutasítják a nyugati készítményeket, mint amilyen például a Pfizer Biontech gyártmánya.

A polgárok egy része még nem döntötte el, hogy a bejelentkeznek-e a védőoltás felvételére, mivel úgy vélik, hogy ők nincsenek veszélyhelyzetben, és ezért nem szeretnék elvenni azoktól a lehetőséget, akik a veszélyeztetett kategóriába tartoznak.

Míg egyesek úgy vélik, hogy a védőoltások a civilizáció vívmányai, mások azt mondják, hogy a gyerekeiket is csupán azért vitték el a védőoltások felvételének helyére, mert ez volt a feltétele az óvodába való beíratásnak. Egyesek váltig hangoztatják, hogy bizalmatlanok az állam és intézkedései iránt, de hisznek a tudományban, s ezért meg vannak győződve róla, hogy igenis szükséges a lakosság minél tömegesebb beoltása.

Szendi Zsolt a szabadkai mentőállomás dolgozója szerint a szerbiai egészségügyi rendszer szétesőfélben van és gyakorlatilag a szakadék szélén áll.

– A világjárvány kezdetén az állam nem a megfelelő módon reagált. Sokkal komolyabban kellett volna venni a helyzetet tavaly nyáron, valamint az újévi ünnepek tájékán. Az egészségügyi rendszer ugyanis, már a világjárvány előtt is túlterhelt volt, hiszen évekig nem történtek komolyabb beruházások ebbe a tevékenységi ágba. A jelenlegi befektetések és fejlesztések is csupán a helyzet hatására történnek, s amikor véget ér a járvány, az egészségügy és az egészségügyi dolgozók ismét háttérbe szorulnak –mondta Szendi Zsolt.

Szerinte a védőoltás iránti érdeklődés megfelelő, de igen fontos, hogy az ezzel kapcsolatos információk eljussanak az emberek tudatáig.

–A világban a tudomány nagy lépésekkel halad előre, s ezért bizalommal kell lennünk a védőoltás iránt, és nem kellene gyanakodnunk ezzel kapcsolatban. Nem szabad ugyanis szem elől tévesztenünk, hogy az utóbbi hetven évben az orvostudomány hatalmas lépésekkel haladt előre, s az elért eredményeket az egész világ országainak rendelkezésére kellene bocsátani – hangsúlyozta Szendi Zsolt, aki azt is megemlítette, hogy ő is várja az időpontot, amikor a második oltást felveheti. Teszi ezt a saját és a családja egészségének érdekében.

–A munkahelyem sajátossága, hogy ebből a szempontból fokozott veszélynek vagyok kitéve – hangsúlyozta a beszélgetőtársunk.

A világjárvánnyal kapcsolatos álhíreket illetően a világhálón számos olyan információ jelenik meg, amely ellenőrizetlen forrásból származik.

–A tömegtájékoztatási eszközökben, csak valósághű és ellenőrzött információknak kellene megjelenniük. A különféle pletykákkal gyakran találkozhatunk a szenzációhajhászó lapokban, az interneten, sőt olykor még a tévé híradóiban is. A mindennel szembeni gyanakvás, a propaganda ebben a helyzetben, amikor megfontoltnak kell lennünk, csak megnehezíti a polgárok helyzetét a több forrásból eredő védőoltások közötti választást illetően.

Szerinte az oltásellenesek számára elegendő, hogy a közösségi hálózaton elolvassanak egy ellenőrizetlen hírt és máris kialakítják maguknak a védőoltás elleni támadási alapot.

A hatvankét éves Robert Šefer elmondta, hogy tervbe vette a védőoltás felvételét. Ő hisz abban, hogy az ellenszer a civilizáció vívmánya és meg fogja menteni az emberiséget. Azt még nem döntötte el, hogy melyik vakcinában bízik leginkább, hiszen túl kevés idő múlt el a megfelelő tapasztalat elsajátítására, és bármelyikkel kapcsolatban esetleg ideológiai előítélet lenne, márpedig erre a jelen helyzetben a legkevésbé van szükség.

–Az előítéletek hatása miatt a nyugati gyártmányúakat helyezem előtérbe. Különben az a véleményem, hogy a polgárok a kelleténél kisebb mértékben érdeklődnek az oltás iránt. Szerintem az emberek ellenálló képességének az eléréséhez szükség lesz a polgárok 70-80 százalékának a beoltásához. Félő azonban, hogy nálunk ez az arány a legjobb esetben is csak a 30-35 százalékot éri el.

Egyébként meggyőződése, hogy a tudomány, a rendelkezésére álló rövid idő alatt, elérte teljesítőképességének a maximumát, s tudósok és az emberek is tisztában vannak azzal, hogy az eddigi bevizsgálások nem elégségesek.

–A védőoltás egyetlen negatív hatása csupán az lehet, hogy nem véd meg bennünket a fertőzéstől, amelynek a veszélye egyébként is fennáll. Azt pedig mindenki tapasztalhatta, hogy nem hordoz magában semmilyen mellékhatást- véli Robert Šefer.

Azt is elmondta, hogy egyetlen ezreléknyit sem hisz az államnak, de a tudományban fenntartás nélkül bízik.

Meggyőződése szerint az oltásellenes mozgalom egy tudománytalan véleményen alapul, amely elindította az egész lavinát, ugyanakkor értetlenül áll az felett, hogy az emberek mennyire fogékonyak az ilyen butaságokra.

A negyvennyolc éves topolyai Kovács Attila nemrégen vette fel a második kínai gyártmányú oltást. Szerinte mindegyik készítmény jó.

–Mindegyik legalább bizonyos mértékben védelmet nyújt – véli Kovács Attila.

Szerinte ahhoz képest, hogy a lakosság nem kis százaléka gyakorlatilag írástudatlan, a jelentkezők száma figyelemreméltó.

Ő az államnak csak egy bizonyos arányban hisz, a tudomány iránt azonban teljes bizalmat táplál, majd hozzátette, hogy az oltásellenesek túlnyomó többsége az írástudatlan munkásosztályhoz tartozik.

A szabadkai Tamara Božić 38 éves és úgy döntött, hogy nem oltatja be magát, mert nem hisz abban, hogy a készítmény megvédi az emberi szervezetet a járvány ellen, ugyanakkor annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a polgárok számára védőoltásokat illetően választási lehetőséget kel biztosítani.

–A védőoltással tulajdonképpen megsemmisítik a szervezet ellenállóképességét. Ennek a következményei elkerülhetetlenek, s csupán az a kérdés, hogy mikor és milyen formában jelentkeznek. Ami engem illet, úgy vélem, hogy oltassa be magát, aki akarja, de ezt semmiképpen sem szabad kötelezővé tenni. Mindenki viselje a saját döntésének a következményeit.

Ő személy szerint nem bízik az államban, mert az nem támogatja a polgárok választásra és a szabadságra való jogát.

–Úgy tesznek, mintha a mi oldalunkon állnának, de az egész egy maffia, amelyik csak a saját hasznát nézi. A gyógyszermaffiának nem célja, hogy egészségesek legyünk, mivel a gyógyszergyártás a legnagyobb üzlet a világon – véli Božić.

Azt is elmondta, hogy van tudomása esetekről, amikor az emberek beoltatták magukat, majd rövid idő után elkapták a fertőzést. Akkor pedig mi értelme van a védőoltásnak?

Az álhírekkel kapcsolatban az a véleménye, hogy azok nem biztos, hogy hamisak, mert –szerinte– „nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja“.

–Talán mi, oltásellenesek rosszat akarunk a családunknak!? Ezt nem állítanám. Sajnos számos olyan esetről tudok, amikor az illetők beoltatták magukat és kénytelenek voltak a kellemetlen következményeket elviselni. Éppen ezért egyetlen készítményben sem bízok – mondta Božić.

Saša Milanković 45 éves és úgy döntött, hogy felveszi a védőoltást. Emellett azonban úgy véli, hogy elsősorban az idősebb embereknek van erre szükségük. Neki kevésbé, mert ő már egyszer átesett a fertőzésen.

–Bízok a tudományban és  a védőoltások összességében, s talán éppen ezért az a véleményem, hogy a polgárok érdeklődése nem kielégítő – véli Milanković. Szerinte a pletykalapok azt írják, amit az emberek hallani akarnak, s ezzel befolyásolják őket a döntéshozatalban.

– „Kenyeret és cirkuszt a népnek!” Mindazokat, akik olvassák a pletykalapokat, nem érdekli az igazság. A társadalmi hálózat az álhírek terjesztésének második vonala. Azonban azok a személyek, akiket az igazság érdekel, bőven van lehetőségük a különféle hírek valóságtartalmának ellenőrzésére.

–Nem vagyok oltásellenes, de a szérum felvételével még várok egy ideig. Mindenek előtt látni szeretném a teljes hatását. Másrészt, ami a legfontosabb, ismerni szeretném a védettség időbeli határidejét – vallja az ötvenöt éves Pera Marković.

Ő lényegében egyik oltásban sem bízik, mert számára nem vonzó az ötlet, hogy az élet lényege a védőoltás, amely rövid távú védelmet biztosít.

–Számomra az az igazi vakcina, amelyet egyszer felvesz az ember és a fertőzések elleni hatása élethossziglani, nem pedig az, amelynek következményei és mellékhatásai a nagyszámú elhalálozás és a súlyos következmények, mint például a sebek, sebhelyek, valamint a test különféle károsodásai. A jelenlegi korona vírus elleni készítmény egyetlen ilyen feltételnek sem felel meg – vallja meggyőződéssel Pera Marković.

Szerinte talán kissé meglepő, de a különféle álhírek terjedése bizonyítja, hogy Szerbia egy szabad társadalom, de akár az is mondható, hogy túl szabad.

Ennek ellenére az oltásellenesekről alkotott véleménye igencsak lesújtó.

–Az érvelésük a szélsőséges liberalizmus tükörképe, amelyet a népi nyelv a gyerek elkényeztetésének nevez. Ez esztétikailag és erkölcsileg is káros a társadalomra és az egyénre egyaránt –mondta Marković.

A negyvenegy éves szabadkai Daniel Barović még januárban elsők között vette fel az oltást. Szerinte a védőoltás felvétele az egyetlen mód, hogy visszatérjünk a normális, tehát megszokott életvitelünkhöz.

–Elsősorban a kínai Sinofarm készítményben bízok, mert az a hagyományos eljárással készül, míg a többieket eddig ismeretlen módon gyártják – mondta.

A védőoltással kapcsolatban teljes bizalommal van az állam, az egészségügy és a tudomány iránt, de szerinte az emberek túlnyomó többsége még nem vette fel az oltást.

Az álhírek terjedése az internet rossz oldalát bizonyítja. Az oltásellenesek nagy többsége azt sem tudja, hogy miért ellenzi a védőoltást, csupán „divatból“, vagy ki tudja mi okból, de ellene van.

Az 54 éves Dojčilo Andrić önmagát nem tekinti oltásellenesnek, de nem hisz azokban a vakcinákban, amelyek csak felemás eredménnyel biztatnak.

–Leginkább a kubai készítményben bízok és annak az érkezését várom. A jelenleg használatban levők egyikének sem hiszek – mondta.

–Szerinte Szerbiában ezerszám vannak írástudatlanok, ezért nem csoda, hogy hisznek az álhíreknek.

–Igen sok ember számára a pletykalapok jelentik az egyetlen információforrást és azoknak vakon hisznek. Szerbiában a százszor kimondott hazugság igazsággá válik. Sajnos! – mondta Andrić.

Szerbiában eddig 1.393.035 embert oltottak be, a második vakcinát pedig 506.949 személy vette fel, ami a lakosságnak csupán az egy tizede.

Natalija Jakovljević

Az írás szerb nyelven a Magločistač portálon jelent meg.

Illusztráció (Fotó: Pixabay)