Radomir Lazović, a Ne davimo Beograd civil szervezet aktivistája pénteken azt mondta, hogy adataik szerint Szerbiában évente 7.000 – 12.000 ember hal meg a légszennyezés miatt – írja az N1.

Lazović a belgrádi sajtótájékoztatón felszólította az illetékeseket, hogy tegyenek valamit az ügyben.

A szerbiai városokban az év 100-150 napján a polgárok erősen szennyezett levegőt lélegeznek be. Ezek igen elrettentő adatok. Felmerül a kérdés, hogy a Szerb Haladó Párt (SNS) és a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) által 12 éve irányított környezetvédelmi minisztérium képes-e megoldani ezt a problémát.

Lazović arról is beszélt, hogy ezen pártok káderei a 12 év alatt semmit sem tettek az ügyben, csütörtökön viszont bejelentettek egy 10 éves környezetvédelmi stratégiát.

Dragana Đorđević, a Kémiai és Technológiai Intézet szakmunkatársa azt mondta, a szennyezett levegő belélegzése légzési, illetve rákos megbetegségeket okozhat. Arra is kitért, hogy Belgrádot a kedvezőtlen szélirány is sújtja, mert jellemzően az obrenovaci hőerőmű és a szendrői vasfeldolgozó üzem felől nagy mennyiségű szennyezett levegő éri a várost.

Vladimir Đurđević, a Belgrádi Egyetem Fizika Karának tanára a sajtótájékoztatón arra tért ki, hogy a szerb fővárosban szemmel látható a légszennyezettség, feltette a kérdést, hogy mi történt a szerb kormány által tavaly létrehozott munkacsoporttal, amelynek a légszennyezés problémájával kellett volna foglalkoznia.

A mérések szerint egyébként Belgrád a legszennyezettebb levegőjű európai városok közé tartozik.

Illusztráció (Fotó: archív)