A helyzet drámaian romlik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Az operatív törzs üléséről érkezve bejelentette, 4.668 új fertőzöttet találtak, 123 koronavírusos beteg hunyt el. Kórházban 5.027 ember van, közülük 451-en lélegeztetőgépen.

A fertőzések száma a következő két hétben drasztikusan nőni fog, a kérdés, hogy az egészségügy teherbíróképessége elég lesz-e – mondta a miniszterelnök.  Szabadon 15.831 kórházi ágy van, 2.296 lélegeztetőgéppel felszerelve, ez messze van a jelenlegi terheléstől.

Orbán Viktor ezután bejelentette, el kellett rendelni emelt szintű készültséget a kórházakban. Azt a készültségi állapotot kell visszahozni, ami áprilisban és novemberben volt. A vezénylési listákat is át kellett nézni.

Nagy Katalin műsorvezető felvetette, szükség van-e újabb szigorításra. Orbán erre azt mondta, ez az a helyzet, mikor az egyik szemünk nevet, a másik sír: „Egyfelől van vakcina, lehet gondolkodni a feloldásról, közben viszont átmenetileg 2-3 hétig egy erőteljes felfutó szakasz következik, amihez viszont fegyelmezettségre van szükség”.

Vannak a szigorításra vonatkozó javaslatok, ezeket meg kell fontolni, a következő néhány nap adata lehet döntő – közölte. Az viszont biztos, hogy a határon szigorítani kell, az operatív törzs nagyon szigorú szabályokat dolgoz ki az Európán kívüli utak radikális korlátozására.

Üzleti okokból lehet utazni, azonban Orbán utalt rá, hogy ezt többen kijátsszák, és valójában nyaralni mennek a most nagyon olcsó helyekre, viszont ezzel behozhatják a dél-afrikai mutációját a vírusnak. A mostani felfutás is a mutációhoz köthető, ha bejön egy újabb is, „akkor kész vagyunk.”

Orbán Viktor: A következő néhány nap adata lehet döntő (Fotó: archívum)