A NIS kőolajipari cég a 2020-as évet 7,6 milliárd dináros veszteséggel zárta és több mint 25 milliárd dinár befektetése volt – áll a mai közleményükben.

„A számos kihívás ellenére a NIS csoport 2,7 milliárd dináros nettó nyereséget könyvelhetett el 2020-as év második felében, de az első félév kedvezőtlen körülményei hozzájárultak ahhoz, hogy 7,6 milliárd dináros veszteséggel zárjuk az évet” – áll a vállalat közleményében.

A NIS kőolajipari cégnek az adók és egyéb állami bevételek alapján számított kötelezettségei tavaly 179,5 milliárd dinárt tettek ki. A NIS forgalma 3,5 millió tonna kőolajterméket tett ki, az export növekedése hét százalékos volt 2019-hez képest.

A 2020-as évben a NIS több mint 290 millió dinárt különített el társadalmi felelősséggel rendelkező projektek számára, és adományokat biztosított a szerbiai egészségügyi intézmények számára.

„A mögöttünk álló év nemcsak a NIS és az olajipar történetében, hanem a globális gazdaságban is az egyik legösszetettebb év volt. Ezért határozott intézkedéseket tettünk a NIS stabilitásának megőrzése és a pénzügyi fegyelem megerősítése érdekében, folyamatosan ügyelve az alkalmazottak és a fogyasztók egészségére ” – mondta Kirill Tyurdenev, a NIS vezérigazgatója.

Bejelentette, hogy a vállalat 2021-ben több mint 20 milliárd dinárt fektet be.

Illusztráció