Goran Vesić Belgrád alpolgármesere ma kijelentette, hogy a főváros továbbra is ellenzi, hogy lerövidítsék a vendéglátóipari objektumok munkaidejét, mert erre meglátása szerint „sem orvosi, sem gazdasági” okok nincsenek – írja az N1.

Vesić megismételte, amit már néhány napja elmondott, miszerint Belgrádban több mint 40 ezer ember dolgozik a vendéglátóiparban. Szerinte amennyiben rövidebb ideig dolgozhatnának az érintett létesítmények, akkor a munkaadók a legtöbb helyen egy váltásban szerveznék meg a munkát, ennek következményeként pedig akár 10-15 ezer ember is elveszíthetné a munkáját.

A belgrádi alpolgármester nem szeretné, ha hamarabb zárnának a kávézók

Aki ilyen döntést javasol, az fizesse ki azoknak a munkásoknak a bérét, akik elveszítik munkájukat. Minden határozatnak figyelembe kell venni a gazdaságot is. A lényeg nem az, hogy meddig lehetnek nyitva ezek az objektumok, hanem, hogy betartják-e a hatályos rendelkezéseket. Ha lerövidítik a munkaidőt, akkor többen lesznek ezeken a helyeken, és nagyobb az esély a megfertőződésre. Tehát a jelenlegi szabélyokat kell bertartani, ahogy a válságstáb tegnapi ülésén is elhangzott” – mondta Vesić, aki szerint különben sem a belgrádi szórakozóhelyekkel van baj.

Nyílt titok, hogy a téli üdülőközpontokban fertőződtek meg a legtöbben, ezt akármelyik orvos megerősítheti, aki egészségházban dolgozik. A hegyekben a kávézók hajnali ötig tartanak nyitva, úgyhogy nem Belgrádban van a gond. Mi itt ezért bűnvádi feljelentéseket teszünk. A fővárosi éttermeknek és kávézóknak nem nyújthatják be a számlát a téli üdülőkozpontokban történtek miatt” – fejtette ki véleményét a belgrádi pogármester, aki szerint a fertőzöttek számát még növelné is, ha lerövidítenék a vendéglátóhelyek munkaidejét, mert több lenne a privát buli, amelyeken szerinte semmilyen járványügyi intézkedéseket nem tartanak be.

Goran Vesić (Fotó: N1)