A szerbiai szakemberek szerint a lakosságot már a koronavírus-fertőzés negyedik hulláma veszélyezteti – írja a Nova S portál.

Az elmúlt napokban meredeken kezdett nőni az újonnan fertőzöttek száma, ma már jócskán háromezer felett volt. Az epidemiológusok szerint az államnak el kellene dönteni hogyan harcol a járvány újabb hulláma ellen.

Ferbruár 18-án, a múlt csütörtökön ugrott meg először a fertőzöttek napi száma, akkor 2.467 beteget regisztráltak, ami 600-zal volt több, mint egy nappal korábban.

Azóta két és fél ezer körül volt a számuk, kedden viszont már csaknem háromezer (2.956), ma pedig 3.460. Különösen Belgrádban aggasztó a helyzet, ahol egy nap alatt több mint 1.100 fertőzöttet vettek nyilvántartásba.

A köztársasági válságstáb egyelőre nem döntött szigorításokról, a pénteki ülésen hoznak majd határozatot. Predrag Kon azt mondta, hogy a válságstáb egészségügyi tagjainak az az álláspontja, hogy mindent be kellene zárni, de ezt nyilvánvalóan nem lehetséges végrehajtani.

A válságstáb úgy döntött, hogy majd pénteken dönt az esetleges újabb korlátozásokról

Verica Lela Ilić epidemiológus szerint az államnak most arról kell döntenie, hogy teljes erőbedobással védekezik-e a járvány ellen, vagy ismét arra törekszik, hogy a gazdaság és a védekezés közötti egyensúlyt preferálja.

A járványhelyzet enyhüléséről akkor beszélhetünk, ha a tesztek számának mindössze 5 százaléka pozitív, ettől mi nagyon messze vagyunk, december végén, január elején – amikor azt hittük a járvány alábbhagy – 20 százalék körül voltunk, most meg 25 százaléknál járunk” – mondta a szakember.

A doktornő arra is felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi időszakban főleg a fiatalabbak betegednek meg, ami azt mutatja, hogy ők a fegyelmezetlenebbek, közülük sokan nem tartják be a hatályban lévő rendelkezéseket.

Illusztráció (Fotó: archív)