Megkezdődött a szerbiai közlekedési rendőrség teljes digitalizációja. Eddig 50 járőrkocsiba építették be azokat a forgalomfigyelő kamerákat, amelyek nemcsak a közlekedési vétségeket rögzítik, de felderítik a lopott, vagy lejárt műszaki vizsgás járműveket, sőt még azt is, ha a járművet a törvényszéki végrehajtó akarja lefoglalni hiteltartozás, vagy egyéb, az állam irányába való adósság miatt, tudatja az RTS.

A rendszer Újbelgrádban mindössze 10 perc alatt két járművet buktatott le, amelyek rendszámtábláit a rendőrök azonnal elkobozták. Az egyik autó regisztrációja már 16 hónapja lejárt, a másik ellen pedig egy zimonyi végrehajtó adott ki körözést.

– A járőrkocsikban biometrikus dokumentumolvasó is van, ami az igazoltatott polgárok személyazonosságának megállapítására és a jármű ellenőrzésére is használható – magyarázta Boban Milinković, a közlekedési rendőrség parancsnokhelyettese.

Ötven járőrkocsiba kétféle kamerát is beszereltek. Az egyik a forgalmat figyeli, és rögzíti a szabálysértéseket, illetve a rendszámokat. A másik kamera pedig közvetlen kapcsolatban áll a belügyminisztérium központi számítógépével és azt ellenőrzi, hogy érvényes-e a regisztráció, lopott-e a jármű, esetleg a végrehajtó körözi-e hitel-, vagy lízingtartozás, illetve más, az állam irányába való adósság miatt.

Ez a fajta felügyelet lehetővé teszi, hogy a szabálysértőket ne kelljen megállítani, hanem a feljelentést közvetlenül elküldik a tulajdonos lakcímére.

– A forgalomfigyelő kamerák számos szabálysértést képesek rögzíteni és dokumentálni, természetesen azokat is, amikor valaki lejárt műszaki vizsgás autóval közlekedik. A következő időszakban több ezer idézést fogunk kiküldeni az így dokumentált vétségek kapcsán – húzta alá Milinković.

A járőröket valamennyi regionális és országos útra kivezénylik. A MUP szerint a fejlesztés következő lépcsője az lesz, amikor a kamerák által rögzített szabálysértés okán a digitalizált rendszer már teljesen automatikusan küldi a feljelentést. Ezek a kamerák pedig kompatibilisek a nappal és éjjel is látó sebességmérő kamerákkal.

Forgalomfigyelő rendszer a járőrkocsiban (Fotó: RTS/YouTube/Printscreen)