A Szerbiába történő magyarországi beruházásokról beszélt Pásztor István a VMSZ elnöke kedden a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában.

Pásztor szerint a magyarországi üzletemberek azért érdekeltek ezekben a beruházásokban, mert a Nyugat-Balkán térsége ilyen tekintetben felértékelődött, és „lassan beérik a több évtizedes igyekezet gyümölcse a térség politikai konszolidálására”.

„Közel 50 cég fog fejleszteni, elsősorban Vajdaságban, de Szerbia más területein is. Az így megvalósuló fejlesztéseknél a magyar állami támogatás 50 millió euró. Ehhez, ha hozzátesszük a vállalatok önrészét, illetve a banki forrásokat, amelyeket igénybe vesznek, akkor úgy gondolom, hogy több mint 100 milliós fejlesztési ciklus indul el ennek az egy évnek a következtében. Ez azért nagyon fontos, mert munkahelyeket teremt. Jövedelemszerzési lehetőséget jelent. A mindennapjainkat változtatja meg. Beszállítói köröket generál” – mondta többek között Pásztor, aki kiemelte, hogy sörfőző üzem, illetve betonelemeket gyártó üzem kiépítése is tervben van Szabadkán, méghozzá a magyar állam támogatásának köszönhetően.

Sörfőző üzemet hoz létre a Sat-Trakt Szabadkán

„Ebben a pillanatban erőteljes a magyar cégek érdeklődése térségünk iránt, most az kellene – és ezen fáradozunk is –, hogy felkeltsük a szerbiai cégek érdeklődését a magyarországi beruházások iránt” – mondta Pásztor a témával kapcsolatosan.

Pásztor István (Fotó: archív)