Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina elnökségének szerb tagja kedden kijelentette, arra vágyik, hogy a boszniai Szerb Köztársaság önállósuljon, és úgy értékelte, hogy ez „igenis reális”.

– A bosnyákok álmodozhatnak, amiről csak akarnak, ezt senki sem tiltja meg nekik. Ugyanakkor én arra vágyom, hogy a Szerb Köztársaság önállósuljon, és ez igenis reális. Hiszek abban a realitásban, amit úgy hívnak: Szerb Köztársaság, viszont nem hiszek a Bosznia-Hercegovina nevű képződményben – idézték Banja Luka-i médiumok Dodik nyilatkozatát, amit a Sydney-be kitelepültek médiumának, a MIS televíziónak adott.

A boszniai szerb politikus szerint az USA és az EU közösen fognak Bosznia-Hercegovinára nyomást gyakorolni, de egyetlen döntés sem fog megszületni a helyi hatalom, illetve a nép legitimen megválasztott képviselőinek beleegyezése nélkül.

Dodik emlékeztetett, hogy az Egyesült Államokból gyakran hallani olyan véleményeket, hogy Boszniában még nincs befejezve a munka, viszont a határok már egyértelműek.

– Hogy mondhatják, hogy a munka nincs befejezve, de a határok már egyértelműek? Akkor mi az, ami nincs befejezve? Olyan gettóba akarnak minket terelni, ahol Szarajevóban hoznak döntéseket a szerbek kárára? Na, ez nem lehetséges! – jelentette ki Dodik.

Milorad Dodik szerint szerint Bosznia-Hercegovinában a politikai helyzet képlékeny, hiszen a Bosznia-hercegovinai Föderációban a 2018-as választások óta sem sikerült kormányt alakítani, ezzel szemben a boszniai Szerb Köztársaságban stabil a helyzet.

– A Szerb Köztársaság mindent a demokratikus elvek szerint csinál, és ez egyeseket elkezdett komolyan zavarni. Bosznia-Hercegovinában egyedül a Szerb Köztársaság működőképes, de ha a külföldiek elmennének, Bosznia-Hercegovina 24 óra alatt tönkremenne – jelentette ki a boszniai szerb politikus.

Milorad Dodik (Fotó: Archív)