Az immunizáció során az eddigi prioritási listára felkerülnek az önkéntes véradók is – erről értesülhettünk Ana Brnabić kormányfő február 22-én közzétett Twitter-üzenetéből. A kormányfő Tatjana Topalović újvidéki véradó kérdésére válaszolva azt írta, hogy már másnap, február 23-án az érintett polgárok az oltás kérvényezésekor bejelölhetik, hogy önkéntes véradók és ezzel a prioritási listán szerepelnek majd.

„Tiszteletem!
A nemzeti koordinációs csapat február 19-ei ülésén úgy határozott, hogy az önkéntes véradók is prioritást élvezzenek az immunizáció során. Az eUprava holnap ezt a lehetőséget is beiktatja az oltásra való jelentkezés során. Köszönöm!” – írta a kormányfő 22-én Tatjana felvetésére.

23-án este nyolc órakor még nem szerepelt a regisztrációs lapon ilyen kitétel, bár Tatjana elmondta, a polgárok egészségügyi dokumentációjában ezek az adatok megtalálhatóak, és aki eleve igényelte a védőoltást és önkéntes véradó, azzal  megtörténhet, hogy automatikusan behívják a védőoltás felvételére, ahogyan az ő esetében is történt. Tatjana 15 éve adott először vért, azóta folyamatosan megteszi ezt négyhavonta. Az édesapja több mint ötvenszer adott vért, annak ellenére, hogy fél a tűtől.

– Az apám volt az inspirációm, hogy ezt a harcot megvívjam. Mindenkinek írtam, a Batut Intézetnek, Újvidék polgármesterének, írtam Srđa Jankovićnak és Predrag Konnak is, aki annak ellenére, hogy elolvasta az üzenetemet olvasatlanként jelölte meg. A Twitteren írtam Aleksandar Vučićnak és Ana Brnabićnak minden egyes nap egy héten keresztül.

Elsőként Újvidékről kapott pozitív választ a leveleire, amellyel elismerték az önkéntes véradók önzetlen tettét.

– A negyedik vagy az ötödik e-mailemre Újvidék polgármesteri irodájából reagáltak, és még aznap behívtak bennünket a párommal, aki szintén önkéntes véradó, hogy felvegyük a védőoltást. Az indoklásukban az szerepelt, hogy az önkéntes véradást humánus tettként ítélik meg.

Tatjana viszont nem állt itt le a levelek küldözgetésével, ez csak megerősítette őt abban, hogy amit tesz, arra valóban nagy szükség van.

– Mindezt nem saját magam miatt csináltam, így nem fejeztem be az e-mailek küldözgetését, az unalmaskodást a védőoltás felvételét követően sem. Nem gondolom azt, hogy nekem véradóként elsőbbséget kell élveznem az egészségügyi dolgozók, a rendőrök, a tanárok, az idős személyek vagy a krónikus betegek előtt. De úgy vélem, hogy prioritást élvezünk a politikusokkal szemben, mert egyetlen politikus vagy újságíró sem lehet fontosabb egy önkéntes véradónál. Kivéve, ha a politikus vagy újságíró önkéntes véradó is. Ez volt az célom. Emellett ösztönözni szerettem volna azokat, akik minél előbb fel szeretnék venni a védőoltás, de még soha nem adtak vért, hogy azt tegyék meg most. Szeretném, ha nem lenne ekkora hiánycikk a vér, mert az utóbbi időben a koronavírus járvány miatt az emberek nem annyira rendszeresen adnak vér, arra viszont nagyon nagy szükség van – állítja Tatjana.

Aki szeretne vért adni az megteheti szerdán Óbecsén a színházteremben 8 -12 óra között, Pancsován a Vöröskereszt épületében 13 -17 óra között, Petrőcön (Bački Petrovac) helyi közösség épületében reggel nyolctól fél tizenkettőig.

Csütörtökön  Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovica) a Vöröskeresztben lehet vért adni fél kilenctől 13 óráig, Nagybecskereken a baglyasi helyi közösség épületében 8-12 óra között, valamint a zombori Vöröskeresztben 9-13 óra között.

Pénteken Bozitópusztán (Aleksandrovo) a helyi közösség épületében 8-11 óra között, Leónamajorban (Vojvoda Stepa) a művelődési házban fél tizenkettő és 13 óra között, a sidi Vöröskeresztben 9-12 óra között, a verseci Vöröskeresztben szintén 9-12 óra között.

Szombaton Ópazován, az általános iskola épületében van lehetőség vért adni 9-13 óra között.

Az önkéntes véradók, vagy azok, akik ezzé szeretnének válni, a Szerbiai Vöröskereszt dokumentumában tudnak tájékozódni arról, hogy mely esetben tudnak, és mely esetben nem tudnak vért adni a koronavírusjárvány ideje alatt.

(Fotó: Illusztráció)