A hamisítás elleni védelem érdekében applikációban lennének elérhetőek az oltottságot vagy negatív teszteredményt igazoló adatok a légi közlekedést használó utasok esetében azzal, hogy a Covid Travel Pass (Covid Utazási Igazolvány) annyira közel van, hogy akár már heteken belül is elindulhat, megkönnyítve így a közlekedést, illetve életet lehelve a számos gazdasági áldozattal járó ágazatba, közölte a Telex külföldi hírforrások alapján.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (International Air Transport Association, IATA) szerint az e-Covid-igazolványt úgy tervezik, hogy más digitális megoldásokkal is működjön majd. iOS- és Android-platformokon is elérhető lesz, várhatóan ingyenesen. Elsőként a Singapore Airlines vezetett be hasonlót még tavaly decemberben.

Az IATA tájékoztatása szerint a legtöbb ázsiai légitársasággal tárgyalnak már, a tervek szerint pedig a pass heteken belül tökéletesen működő rendszer lesz. Jelenleg nem elsősorban a Covid-pass hiánya, hanem a beutazási, illetve vendéglátóhelyekre vonatkozó korlátozások jelentenek nehézséget a turizmusban.

Infografikán a digitális Covid-igazolvány (Fotó: iata.org)