Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár kijelentette, hogy a köztársasági válságstáb szerdai ülésén biztosan nem lazítanak a szerbiai járványügyi intézkedéseken, valószínűbb a szigorítás, ez azonban attól függ, hogy ma milyen friss adatok lesznek a fertőzöttek számával kapcsolatban –írja a Blic.

Đerlek a Happy TV-ben arról is beszélt, hogy szerinte Szerbia június hónapra elérheti a kollektív immunitást, ami annak fényében elég meglepő, hogy néhány nappal ezelőtt kollégája, Branislav Tiodorović azt mondta, hogy ez akár 15-30 napon belül megvalósulhat.

Tiodorović: Egy hónapon belül elérhető a kollektív immunitás

Az államtitkár szerint ezért nagyon fontos, hogy az elkövetkezendő négy hónapban mindenki fegyelmezetten tartsa be a járványügyi rendelkezéseket.

Eddig már 456.584 polgár kapta meg a koronavírus elleni vakcina második dózisát, május 1-ig elérhetjük az 1,4 milliót, június végére pedig a 2,5 milliót, ez pedig már közel van a kollektív immunitáshoz” – mondta Đerlek, aki szerint aggasztó a fertőzöttek számának újbóli megugrása. Elmondása szerint ma várható reális szám az új fertőzöttekről.

Arról is beszélt, hogy a köztársasági válsásgstáb szerdai ülésén enyhítésről biztosan nem lesz szó, viszont ha úgy látják, hogy lényegesen nőtt a fertőzöttek száma, akkor szigoríthatnak a hatályban lévő rendelkezéseken.

A válságstáb ülését egyébként szerdán reggel 8-kor tartják.

Szerdán ülésezik a válságstáb, szigorítások jöhetnek

Đerlek meglátása szerint a koronavírus néhány évig biztosan veszélyezteti majd az emberéleteket, de a veszélyt fokozatosan csökkenteni lehet. A cél az, hogy a fertőzés mértékét az influenzás megbetegedések szintjére csökkentsék.

Mirsad Đerlek (Fotó: archív)