Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyéről tárgyalnak hétfőn az Európai Unió külügyminiszterei. Az EU már többször is felszólította Moszkvát, hogy engedje szabadon Vlagyimir Putyin elnök legfontosabb politikai ellenfelét. A követelést most szankciókkal nyomatékosíthatják, írja az EuroNews.

– Ma tárgyalunk arról, hogy újabb szankciókat vessünk-e ki Oroszországra. Elsősorban a Navalnij elleni ítélet miatt, és azért, mert büntetőtáborba küldik őt. Ezzel foglalkozunk ma. Én támogatom, hogy megadjuk a mandátumot a szankciók előkészítésére, és a tiltólistára kerülő személyek kiválasztására – mondta Heiko Maas német külügyminiszter.

A belerausz helyzet is a csúcs napirendjén van. Civil szervezetek szerint a rezsim egyre keményebben lép fel az ellenzékiekkel szemben, amit az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sem hagyott szó nélkül.

– Belaruszban az elnyomás egyre durvább, megfélemlítik a lakosságot, a civil társadalmat. Ebben az ügyben is meg kell fontolnunk, hogy gyors választ adjunk – nyilatkozta Josep Borrell.

A harmadik fontos napirendi pont a mianmari puccs. Az Európai Tanács a lehető leghatározottabban elítélte a katonai hatalomátvételt. Az EU a legitim polgári kormány helyreállítását és az őrizetbe vett politikusok szabadon bocsájtását követeli, és szankciókat helyezett kilátásba.

Illusztráció (Fotó: Archív)