Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági válságstáb tagja vasárnap azt mondta, hogy megálljt kell parancsolni annak, hogy a koronavírusos betegek folyamatosan özönlenek a kórházakba, mivel az orvosok és az egészségügyi dolgozók már kimerültek.

Kon a Prva Televízió reggeli műsorában azt mondta, az új fertőzöttek száma már nem növekedhet oly mértékben, mint korábban, mert a nyájimmunitás miatt ez nem lehetséges, de ennek ellenére a növekedés egy ideig még eltart.

Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi korlátozásokat szigorítják-e, Kon azt felelte, hogy ezt még nem vitatta meg a válságstáb, de annak egészségügyi tagjai úgy vélik, valamiféle látható szigorításra szükség van, mivel az új fertőzöttek számának növekedése miatt a kockázat is magasabb, erre pedig reagálni kell.

A járványügyi szakorvos kiemelte, hogy el kell fogadni tényként, hogy az előírások megszegése a fertőzöttek számának növekedését eredményezi. Kon hozzátette, hogy a járványhelyzetet folyamatosan figyelemmel kísérik a tanintézményekben, különösen a középiskolákban.

Kon szerint pillanatnyilag a vakcina a legfontosabb, mert ez az egyedüli módja annak, hogy leküzdjük a járványt. A szakember szerint ehhez Szerbiában három millió embert kell beoltani.

Predrag Kon (Fotó: Archív)