Korábban már beszámoltunk arról, hogy Đorđe Balašević halálhíre után szombaton több városban is – Belgrádban, Újvidéken, Szabadkán, Zágrábban, Szarajevóban, Eszéken, Szkopjéban, Užicén, Makarskán és Splitben is – összegyűltek a polgárok, hogy leróják kegyeletüket Đorđe Balašević előtt, aki pénteken vesztette életét a koronavírus-járvány következtében.

Hétfőn Zentán és Újvidéken is szerveznek egy-egy megemlékezést. A Tisza menti településen 18 órakor a város központjában található parkban, a pavilonnál búcsúznak a helyiek Balaševićtől. A szervezők arra kérik a polgárokat, hogy tartsák tiszteletben a védőtávolságot és viseljenek maszkot, és azt is, hogy aki teheti, egy szál gyertyával érkezzen.

„Két csilág van csak az égen”

Újvidéken papírlampionokkal, rozmaringgal, Balašević dalaival és a Szerb Nemzeti színház kórusának fellépésével búcsúznak a 67 évesen elhunyt művésztől.

„Gyertek el, hogy mindannyian együtt, méltó módon búcsúztassuk, hogy még egyszer elismételjük – mester, mindent nagyon szépen köszönünk. Újvidék mindig emlékezni fog rád” – olvasható a Facebookon megjelent felhívásban. A megemlékezés 19 órakor kezdődik a Duna-parton, s Az éjszaka, amikor Đole átúszta a Dunát címet adták neki a szervezők. A tervek szerint az újvidéki megemlékezés 21 órakor ér véget, s a szervezők itt is, csakúgy mint Zentán, a hatályos rendelkezések betartására kérik a polgárokat.

„Jó éjszakát, hölgyeim és uraim!”

Đorđe Balašević (Fotó: Kószó Attila)