Bácspetrőc (Bački Petrovac) községben jelenleg 34 aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, a járvány kezdete óta pedig összesen 501-en betegedtek meg a Vajdasági Közegészségügyi Intézet hivatalos adatai szerint. A koronavírus elleni tömeges oltás az év elején kezdődött meg Szerbiában, és jelenleg Bácspetrőc községben is folyamatban van. „Rendelkezésünkre állnak adagok a Sinopharm és a Pfizer oltásaiból, valamint a Szputnyik V oltásból is, a legnagyobb számban viszont a Sinopharm vakcináját választják a páciensek” – mondta el Ana Boldocki Ilić, a Bácspetrőci Egészségház igazgatója.

Hogyan zajlik az oltás Bácspetrőcön?

– A vakcináció január 20-án kezdődött meg községünkben, két napja pedig kezdetét vette az újraoltás is. Két csapat, összesen négy ápoló végzi az oltást, minden munkanapon reggel hét órától délután három, alkalmanként pedig este nyolc óráig. Jelenleg a kínai Sinopharm gyártó oltóanyaga a legnépszerűbb, az intézményünk minden adag oltást a Vajdasági Közegészségügyi Intézettől kap meg. Kijelenthetjük, hogy jó a jelentkezési arány, naponta átlagosan 50-150 polgár kapja meg a vakcinát.

Hol végzik az oltást Bácspetrőcön?

– Az oltást a Bácspetrőci Egészségházban, a volt ügyelet helyiségeiben végezzük. Fontos megemlíteni, hogy az oltásra kijelölt szobákon kívül rendelkezésre áll az orvosi rendelő is, amely megfelelően felszerelt, így lehetővé teszi az egészségügyi ellátást az esetleges mellékhatások észlelése esetén.

Jelentkeztek-e mellékhatások a beoltott személyeknél?

– Csak néhány páciens számolt be mellékhatásokról. Az oltás során minden polgárnak elmondjuk, melyek a lehetséges mellékhatások, és elmagyarázzuk azt is, az észlelésük esetén mi a teendő.

Hogyan zajlik az oltásra való jelentkezés?

– A polgárok elektronikus úton, az e-Uprava portálon vagy a 0800 222 334-es telefonszámon jelezhetik, hogy szeretnék megkapni az oltást; a telefonközpont elérhető mindennap reggel 8 és este 8 óra között. Az e-Uprava portálon történő jelentkezés esetén egy egyszerű űrlapot kell kitöltenünk a személyes adatainkról, valamint itt választhatjuk ki azt is, melyik vakcinát szeretnénk megkapni. Szeretném felhívni a polgárokat arra, hogy jelentkezzenek, ha azt még nem tették meg. A páciensek az e-Uprava portáltól e-mail vagy SMS-üzenetben kapnak tájékoztatást az oltás pontos időpontjáról, így személyesen csak akkor kell megjelenniük. A vakcinációt követően a beoltott személyek számára igazolást állítanak ki arról, hogy megkapták az oltást.

Vladimira Dorčova Valtner

Ana Boldocki Ilić: Naponta átlagosan 50-150 polgár kapja meg a vakcinát Bácspetrőcön (Fotó: magánarchívum)

Ez a cikk az Együtt az aktív polgári társadalomért – ACT című projektum keretein belül jött létre, amelyet a Helvetas Swiss Intercooperation és a Građanske inicijative szervezetek bonyolítanak le a svájci kormány támogatásával. A cikkben közölt szerzői álláspontok és vélemények nem feltétlenül tükrözik a svájci kormány, a Helvetas és a Građanske inicijative álláspontját és véleményét.

               

 

 

A cikk szerb nyelvű változata:

Storyteller: U Bačkom Petrovcu najveće interesovanje za kinesku vakcinu protiv Kovid-19

 

A cikk szlovák nyelvű változata:

V Báčskom Petrovci najväčší záujem o čínsku vakcínu proti Covid-19