A szerb állam már több éve próbálja magánosítani a a pancsovai Petrohemija Kőolaj-finomító Vállalatot, most azonban úgy néz ki, hogy a cég komoly érdeklődőre talált. A szerb sajtó arról ír, hogy az orosz Gazprom Nyeft vásárolná meg a pancsovai olajfinomítót.

Alekszandr Bocsan-Harcsenko, Oroszország belgrádi nagykövete néhány napja azt mondta, hogy a tárgyalások már folynak, de részleteket nem közölt.

A Danas által megkérdezett szakértő azt mondta, hogy Oroszországnak nincs szüksége a Petrohemijára, a Gazprom Nyeft nem foglalkozik kőolajfinomítással, de az orosz fél meg fogja venni a céget.

„Az oroszok ezzel valójában szivességet tesznek Szerbiának, mert a mostani helyzetben gyakorlatilag lehetetlen vevőt találni egy ilyen kaliberű cégre. Moszkva viszont – mint már annyiszor – kedvezményeket kér majd Belgrádtól. Most valószínűleg azt kérik majd, hogy 2024-től, amikor lejár a szerb-orosz államközi szerződés, ne emelkedjen a kitermelési járadék, amelyet az orosz tulajdonba került NIS fizet. Ez egyébként jelenleg a cég bevételeinek három százalékát teszi ki, és Szerbiában a legalacsonyabb azon cégek közül, amelyek olajkitermeléssel foglalkoznak” – mondta a lapnak a szakértő.

Illusztráció (Fotó: Pixabay)