A szerb egészségügyi tárca közölte, hogy a Torlak intézetbe újabb 40.950 adag érkezett a Pfizer gyár vakcinájából.

A szállítmány érkezését Ana Brnabić kormányfő vasárnap jelentette be és beharangozta, hogy a hét folyamán az AstraZeneca oltóanyagának első szállítmánya is megérkezik Szerbiába.

Brnabić: Hétfőn 40 ezer adag Pfizer vakcina érkezik, a héten egy másik gyártó oltóanyaga is megjön

A miniszterelnök aláhúzta, hogy március folyamán a Covax program keretében is kapunk majd vakcinát, így a polgárok még több oltóanyag közül válogathatnak majd.

– Kétség kívül elegendő vakcina lesz, így mindenki, aki akarja, beoltathatja magát – húzta alá a kormányfő.

Szerbiában egyébként a kormány legutóbb közzétett adatai szerint 847.892 személy kapta meg a koronavírus elleni védőoltást.

A lakosság beoltottságának arányát tekintve, egymillió lakosra kivetítve Szerbia továbbra is világviszonylatban a hetedik, Európában a második, a régióban pedig az első helyen áll.

Az európai kontinensen az Egyesült Királyság oltotta be legnagyobb arányban a polgárait.

Az oltottak arányát tekintve az első helyen Izrael áll, ezt követik a Seychelle-szigetek, az Egyesült Arab Emírségek, az Egyesült Királyság, az USA, illetve Bahrein.

A régióban Szerbia meggyőzően vezet a lakosság beoltottságának aránya szempontjából, a második helyen Szlovénia, a harmadik helyen Románia áll. A sorban Magyarország, Horvátország, Bulgária és Albánia következik.

Az összesen beoltott polgárok számát illetően pedig a régióban Szerbia Románia mögött a második helyen áll.

A Pfizer vakcina újabb szállítmánya érkezett meg a Torlak intézetbe (Fotó: Egészségügyi Minisztérium)