Szerbiában működő cégek a tavalyi évben megközelítőleg egymilliárd eurót vittek ki az offshore zónákba – írja a szerb sajtó.

A Szerb Nemzeti Bank (NBS) adatai szerint a legtöbb pénz Hongkongba vándorolt” (806 millió euró), Szingapúrba 170 milliót utaltak, a harmadik helyen pedig a Brit Virgin-szigetek szerepel 24 millió euróval.

A Blic arról ír, hogy a szerbiai cégek körében népszerű offshore-országok még Libanon, Liechtenstein és Panama, de sok pénzt vittek ki a Dominikai Köztársaságba, a Seychelle-szigetekre, illetve a Marshall-szigetekre is.

Az ilyen módon gazdálkodó Szerbiai cégfek egynegyede a fémiparban utazik, 13 százalék bányászattal foglalkozik, az elektrotechniakai üzletben pedig 8-9 százalék vesz részt.

Az NBS szerint a Hongkongba kiáramló komoly pénzek az utóbbi évek befektetéseinek egyenes következménye. Adataik szerint a Kínai Népköztársaság különleges közigazgatási területéről főleg a szerbiai feldolgozóiparba és a bányászatba fektettek be jelentős összegeket.

Az offshore cég egyébként az ügyvitel legális formája, viszont bizonyos helyeken sokkal olcsóbb és egyszerűbb, mint azokban az országokban, amelyeket nem adóparadicsomként tartanak számon. Az offshore cégek segítségével legálisan lehet elkerülni az adót, a pénzügyi ellenőrzéseket és más üzleti” akadályokat.

Illusztráció (Fotó: archív)