Az ősz folyamán kezdtek szerveződni a gazdák, akiknek gondjuk akadt a Prosperitati Alapítvány újonnan kiválasztott integrátorával, az Agrotursszal. A Seb-Agrar Kft. csődje után az Agroturs kifizette a gazdáknak a tartozást, a neki átadott termésért azonban már sok esetben nem fizetett, így több millió dináros tartozást halmozott fel. A vállalat anyacége csőd előtt áll, a Prosperitati Alapítvány viszont azt reméli, hogy a tárgyalásokkal összhangban az Agroturs február végéig törleszti az adósságot. A gazdák viszont csalódottak, és egyre türelmetlenebbek.

Kicsivel több, mint egy évvel ezelőtt, 2019 decemberében Pásztor Istvántól, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökétől a Családi Kör főszerkesztője az évzáró sajtótájékoztatón megkérdezte, van-e arról tudomása, hogy a Prosperitati Alapítvány integrátori programjába bevont Seb-Agrar hónapok óta nem fizette ki a terményüket átadó gazdákat. A tartományi parlament elnöke a válaszában elmondta, tudnak a problémáról: „a VMSZ ismeretei szerint likviditási problémái vannak a cégnek, amelyek nem csalásból, az emberek átveréséből származik, s ezt a körülményt a vállalkozónak kell megoldania.”

Pásztor István: A haladók be-betörnek a szavazótáborunkba

Erre azonban nem került sor, így a Seb-Agrar helyére az Agroturs lépett be, vagyis a csonoplyai cég vette át a Zentán bejegyzett cég kötelezettségeit.

Úgy tűnik azonban, hogy ez tiszavirág életű megoldás volt, ugyanis a Seb-Agrar adósságait átvállaló csonoplyai Agroturs Kft. ugyan kifizette a Seb-Agrar adósságait, de nem sokkal később már gondja akadt az átvett termény kifizetésével. Már 2020 nyarán akadt olyan gazda, akinek a morzsolt kukorica árát nem akarta a vállalat törleszteni, mostanra viszont úgy tűnik csődközeli állapotba került a cég. Milliókkal tartozik, hogy pontosan hány gazdának, azt egyelőre nem tudni, az viszont igen, hogy a termelőknek elegük van, s ezért is fordultak a Szabad Magyar Szóhoz.

A feltételek

Amennyiben a termelő a Prosperitati Alapítványon keresztül, támogatásból vásárolt gépeket, kapcsolható eszközt és egyebet, a szerződésben feltételként szerepel, hogy a termelő egy bizonyos mennyiségű termést a meghatározott integrátornak – felvásárlónak köteles átadni. Átadhatja azt harmadik személynek is, de feltételei vannak, hogy az ne számítson szerződésszegésnek. Az ígéretek a szerződések kötésekor arról szóltak, hogy az integrátori rendszer azért jó, mert jobb feltételeket kínál a felvásárlásra, ezért a gazdák jól járnak, hiszen egyrészt biztosan lesz, aki felvásárolja a termést, ráadásul kedvezőbb feltételekkel. Olcsóbb tárolási költségeket biztosít, illetve a termék átvételekor az áruért a legmagasabb aznapi piaci értéket fogják megkapni a termelők.

Nem kellett sok időnek eltelnie, hogy bebizonyosodjon, egyes cégek esetében sajnos ezek a kedvező feltételek korántsem nevezhetők annak. Egyrészt, már az elején kiderült, hogy más vállalatok, amelyek nem tartoztak az integrátori rendszerhez, jobb áron vásárolják fel a termést, másrészt az integrátor egyszerűen nem fizetett.

A Seb-Agrar ügy és az előzmények

A Seb-Agrar Kft. 2011-ben alakult, fokozatosan fejlődő cég volt. A Prosperitati többszörös sikeres pályázója, 2017-ben például repceolaj készítő üzemet létesített a pályázatnak köszönhetően. A Prosperitati Alapítvány harmadik pályázati kiírásának hitelkonstrukciós, nagy léptékű, kiemelt jelentőségű mezőgazdasági és gazdasági fejlesztésekre kiírt pályázatainak nyertes pályázói között volt. Repceolajat gyártó üzem létrehozására és silókapacitás bővítésére és építésére kért és kapott támogatást, az összesen több mint 160 millió dináros beruházás 45 százalékát.

Sirmer Szebasztián, a Seb-Agrar Kft. tulajdonosa 2017-ben, a támogatás elnyerésekor a Magyar Szónak a következőket nyilatkozta:

„Legalább öt évvel előrébb vagyok, mintha ezt önerőből és nem kedvezményes kölcsönből kellett volna megvalósítanom. Én ezt most hatéves kölcsönből tudom visszafizetni, ha viszont nincs ez a támogatás, akkor tíz–tizenegy év alatt tudtam volna ezt visszaadni bármelyik banknak, és ez óriási segítség. Ebből nemcsak nekem származik előnyöm, hanem minden olyan község termelőinek, ahol van felvásárlóállomásunk, és mi jelen vagyunk Zentán, Törökkanizsán, Csókán, Nagykikindán és a szerémségi Adaševcin. Az ország többi felvásárlójával is kiváló a kapcsolatunk, így Vajdaság több pontján tudok integrációs szerződést kötni, olyanokkal is, akik messze vannak tőlünk, hiszen az árujuk átvevését le tudom bonyolítani az ő környékükön működő felvásárlókkal, és ez már működő dolog.”

Kiderült, nem az. A Seb-Agrar Kft. csődbe ment. Hogy hogyan, miért, és mi lett a milliókkal, továbbra is rejtély.

A Seb-Agrar „ügy”

Amikor a gazdák nem bírták tovább és a folyamatos tartozás miatt a sajtót is felkeresték, a Prosperitati közleményben fordult a nyilvánossághoz 2020. február 21-én:

„Az elmúlt négyéves ciklusban a Prosperitati Alapítvány által támogatott 12591 pályázat csekély hányadánál jelentkezett olyan elszámolási vagy fenntartási nehézség, ami az Alapítvány fellépését igényelte. Tapasztaljuk, hogy a siker esetében a 99 százalék is kevésnek bizonyul, nagyobb visszhangra találnak azonban az olyan esetek, ahol valamilyen probléma merül fel. A Prosperitati Alapítvány a Seb-Agrar Kft. kapcsán megjelent problémához kezdetektől úgy viszonyult, hogy elsősorban a termelők érdekeit veszi figyelembe. Mivel a tervekkel ellentétben a Seb-Agrar Kft. nem jutott időben hozzá a tartozások kifizetéséhez elengedhetetlen banki hitelhez, de az új termelési év kezdete előtt a termelők járandóságának kifizetése létfontosságú, támogatjuk, hogy az Agroturs Kft. által folyamatban lévő elszámolások és kifizetések megtörténjenek.”

Színre lép az Agroturs

2020. február 13-án derült ki, hogy a Seb-Agrar Kft. termelők felé felhalmozódott adósságokat a csonoplyai Agroturs Kft. törleszti majd. Akkor a következő közleménnyel fordultak a nyilvánossághoz:

„A csonoplyai Agroturs Kft. értesíti az érintett integrált mezőgazdasági termelőket, amelyek egyben Prosperitati Alapítvány nyertes pályázói is, hogy a Seb-Agrar Kft. által átvett termények alapján keletkezett, eddig ki nem fizetett adósságot teljes egészében átvállalta, az adósság kifizetése a mai nappal elkezdődött, a folyamat várhatóan rövid időn belül lezárul, és minden integrált termelő megkapja az átadott termény alapján a járandóságát, valamint a késedelem okán felszámolt és megállapított kártérítést is. Az elmaradt kifizetések lezárását követően a megkezdett projekt fenntartása érdekében megtesszük a megfelelő lépéseket.”

A közleményből kiderül, azok, akik a Prosperitati Alapítvány nyertes pályázói voltak, megkapják a pénzüket, azok viszont, akiknek nem volt integrátori szerződésük, és a Seb-Agrarnak adták át a terményt, kénytelenek lesznek bírósági útra terelni az ügyet, ugyanis az ő tartozásukat nem fizeti ki a csonoplyai cég.

A Seb-Agrar Kft. adósságait ugyan kifizette az Agroturs, de nem sokkal később itt is elkezdődtek a problémák.

Nincs miből visszafizetni a hitelt

A 2020-as év végén a Facebookon egy zárt csoport alakul – Integrátori gondok elnevezéssel. Az elkeseredett gazdák itt próbálnak meg tapasztalatot cserélni egymással és megoldást találni, vannak ugyanis közöttük olyanok is, akiknek milliókkal tartozik az Agroturs.

Az egyik elégedetlen gazda a nemesmiliticsi Horvát Ferenc, aki a Szabad Magyar Szónak elmondta,

már az ősszel lehetett tudni, hogy az Agroturs nem fog fizetni.

Az emberek viszont, mivel a szerződésben kikötés, hogy nekik kell átadni a termést, nem merték máshol értékesíteni, hiszen nem világos, hogy az éves ellenőrzéskor belekötnének-e, ha látnák, hogy nem teljesítették ezt a feltételt.

– Nekem 450-500 ezer dinárral tartoztak, aztán valamennyit sikerült műtrágya fejében törleszteni. Most még 250-300 ezer dinárt kellene kifizetniük. Szóját és napraforgót adtam át, mondta Ferenc, aki a Prosperitati támogatásával vetőgépet és ültetőgépet vásárolt, de mint mondja, nem járt jól:

– Az a helyzet, hogy soha ennyi támogatást nem kaptunk a saját országunktól, mint most a magyar kormánytól. De ha kiszámolom, akkor az idén önerőből meg tudtam volna venni a gépeket, ha máshová adom át a termést és rendesen, időben kifizetnek. Ez így nagyon nehézkes – nyilatkozta Ferenc.

Hasonlóan vélekedik a szintén nemesmiliticsi Aladics László is, aki szerint más cégnek jobb feltételekkel tudnák átadni a termést, s nem maradnának pénz nélkül sem.

– Meg van kötve a kezünk, és ez nem jó – mondja csalódottan Aladics.

Mindketten kiemelik, hiába hívják a Prosperitati helyi irodáját, ők mossák a kezeiket és semmilyen konkrétumot nem mondanak.

Egy zentai termelő azt mondja, egyszerűbb lenne, ha a Tiszába öntenék a termést, mert akkor, ha kimennének horgászni, ott nagyobb halakat fognának, és nagyobb lenne a haszon is, mint így.

– Traktort és permetezőt vásároltam a támogatásból. Nekem nem tartozik nagyon sok pénzzel az Agroturs, 85 ezer dinárral mindössze, de tudok olyanokról, akiknek több tízezer euróval, és olyanokról is, akik hitelt vettek fel és most nincs miből fizetniük, mert nem kapták meg az átadott termésért a pénzt – meséli a zentai gazda.

A nemesmiliticsiek, akik örültek, hogy helyi felvásárlójuk lesz, most többen – akik nevük elhallgatását kérték – ott tartanak, hogy annyira elegük van, visszaadnák az összes támogatásból vásárolt gépet, csak „legyen már ennek vége”.

Az Agroturs hallgat

Az Agroturs Kft.-hez hiába fordultunk kérdéseinkkel, a megadott telefonszámokon hiába kerestük a tulajdonost, Melita Tepavacot, őt cikkünk elkészültéig nem sikerült elérni.

Szerettük volna megtudni, hogy milyen megállapodás született a Seb-Agrarral egy évvel ezelőtt, és sikerült-e minden gazdát kifizetni? Több gazda is azt állítja, hogy az Agroturs szeptember óta tartozik nekik, és olyan eset is van, ahol ez az adósság több millió dinárra rúg. Igaz-e ez és mi az oka a kifizetés késlekedésének? Illetve milyen anyagi gondokkal küzd az Agroturs? Azt is megkérdeztük, mikor számíthatnak a gazdák a kifizetésre, illetve arra is választ kerestünk, hogy a vállalat anyacégének, a Tepkosnak a helyzete milyen hatással van az Agrotursra, ugyanis a Tepkos számláit 840 ezer eurós tartozás miatt zárolták.

A Tepkos Kft.-t 2019 végén meglátogatta Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter. A vállalat sikeresnek számított, 250 alkalmazottja volt, négy különböző területen tevékenykedett. Több ezer hektárnyi földet művelt, Zombor város számára pedig tárolási szolgáltatást is végzett. 2019-ben a bevétele 7,5 milliárd dinár volt, míg a kiadásai 7,1 milliárd dinárt tettek ki.

2020 folyamán egy névtelen levél jelent meg a soinfo.org portálon, amelyben szóba került a Tepkos Kft. működési nehézsége is, többek között kiemelve, hogy a vállalat tízmillió eurós hitelterhelése fenntarthatatlan, hogy a tartozásai meghaladják az 500 millió dinárt, és becsapták az alkalmazottakat.

Prosperitati: Arra számítunk, hogy az Agroturs február végéig rendezi tartozásait

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője írásban válaszolt kérdéseinkre.

– A csődbe jutott Seb-Agrar Kft. által felhalmozott, a Prosperitati Alapítvány pályázói felé fennálló tartozását és a projekt fenntartását az Agroturs Kft. vállalta át. Ennek köszönhetően a tavalyi év első negyedévében a gazdák hiánytalanul hozzájutottak az átadott termény alapján járó pénzükhöz. Ez jelentős különbség más, hasonló esethez mérten, amely során a gabonafelvásárló (amely nem részese a gazdaságfejlesztési programnak) anyagi nehézségei miatt a gazdák soha nem kapták meg járandóságukat. Az Alapítvány folyamatos kapcsolatban van a termelőkkel, ezért természetesen tudomásunk van róla, hogy az Agroturs Kft. is anyagi nehézségekkel küzd, kisebb mértékben ugyan, mint a Seb-Agrar Kft. esetében volt, de tartozásai vannak a gazdák irányába. A termény átadását és az érte járó térítmény kifizetését a felvásárló és a termelő között létrejött jogviszony szabályozza, a megoldást a felvásárlónak kell mindenekelőtt biztosítania, neki kell kifizetnie a tartozásokat. A vállalat vezetőivel folytatott beszélgetés alapján arra számítunk, hogy február végéig rendezi tartozásait az Agroturs Kft., hogy ez sikerüljön, mindannyiunk érdeke. A tavalyi évben és most is abban érdekelt az Alapítvány, hogy a termelők kifizetése megtörténjen – válaszolta Juhász Bálint, aki szerint az Alapítvány az idei év során nyilvános értesítést tett közzé az integrációs együttműködés és szerződéses kötelezettségek kapcsán. A július 21-én kelt értesítés a következő szöveggel jelent meg:

„Az integrációs szerződések fenntartása kapcsán beérkezett termelői megkeresések és az integrátorokkal történt egyeztetések alapján a Prosperitati Alapítvány a következőkről értesíti a pályázókat:

Ha a termelő, aki rendelkezik integrációs szerződés alapján a Prosperitati Alapítvánnyal megkötött támogatási szerződéssel, harmadik félnek (nem az integrátornak) adja át a terményét, nem minősül szerződésszegésnek abban az esetben, ha teljesülnek az alábbi feltételek:

  • – igazolja, hogy jobb feltételek mellett tudja eladni a terményt,
  • – erről előzetesen írásban értesíti az integrátort,
  • – az adott évben az adott kultúrának a teljes szerződött mennyiségét a harmadik félnek adja el.

A leírt esetekben, valamennyi meghatározott feltétel teljesítésével az integrációs szerződés időtartama nem szakad meg, azaz az adott év is beleszámítódik a fenntartási időszakba.”

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője (Fotó: Tóth Imre/SZMSZ)

– Amikor az Alapítvány ügyvezetőjeként erről beszéltem, akkor nem magánvéleményt fogalmaztam meg, hanem hivatalos álláspontot osztottam meg, mely pontos útmutatást adott. Az Alapítvány munkatársai a fent leírt információk rendelkezésre állásától kezdve tájékoztatták róluk a hozzájuk forduló ügyfeleket. Az integrációs rendszer működését nyomon követjük tehát, és – nem csak a konkrét eset tanulságai alapján – alakítottunk is rajta. Továbbra is figyeljük a fejleményeket – közölte Juhász.

Arra a kérdésünkre, miszerint az Alapítvány december 20-án tette közzé a kiemelt jelentőségű, közepes- és nagyléptékű mezőgazdasági fejlesztések támogatására irányuló pályázatot, és voltak- e megbeszélések az Alapítvány vezetői és az Agroturs cég képviselői között, hogy esetleg egy nyertes pályázat után a cég ki tudná fizetni a termelőket, Juhász Bálint a következőket válaszolta:

– Az Alapítvány pályázati felhívásai nyilvánosak, akinek projekt elképzelései vannak, pályázhatnak. Ugyanakkor támogatást nem kaphat olyan vállalkozás, amelynek fennálló tartozásai vannak az Alapítvány felé korábbi pályázatban vállalt kötelezettségek miatt. Ezen túlmenően a támogatás összege nem használható fel korábban felhalmozott adósságok törlesztésére. A pályázati szabályzat világosan fogalmaz ezen kérdések vonatkozásában.

Illusztráció (Fotó: Prosperitati Alapítvány)