A Facebook közösségi oldalon szerezhettünk tudomást arról, hogy több mint ötven gyermek maradt az elmúlt napokban megfelelő tornaeszköz nélkül Szabadkán.

A szabadkai Partizan-Željezničar tornászklubnak végérvényesen tönkrement a gyűrűje, így nem tudnak azon a klub tagjai edzeni. Robert Milutinović edző a Szabad Magyar Szónak adott nyilatkozatában elmondta, ez most nagy gondot jelent a több mint százéves klub számára, de hozzáteszi, a többi eszköz sincs sokkal jobb állapotban.

„Minden tornaszerünk régi, elnyűtt, mindent mi javítgatunk, foltozunk. A klubunk anyagi helyzete katasztrofális. Most viszont a gyűrű egyik bőrhevedere szakadt el, amit nem lehet megjavítani. Ezt nem szabad foltozgatni, hiszen mégiscsak gyermekek tornáznak rajta, ne adj Isten valami baj történjen. Éppen ezért eredeti, atesztált sportszerre van szükségünk, ami 940 euróba kerül. Erre gyűjtünk most” – nyilatkozta Milutinović.

Szabadka egyik legrégebbi sportklubjában mintegy ötven fiú edz napról napra, négyéves kortól egészen 15 éves korig. Milutinović pillanatnyilag az egyetlen szabadkai férfi tornaedző. Hangsúlyozza, rendkívül jó eredményeket érnek el országos és nemzetközi szinten is.

„A feltételeink viszont olyanok, amilyenek, mégis úgy harcolunk, ahogy csak tudunk. Szerencsére a gyermekek szeretnek edzeni. Mintegy ötven fiú jár ide. A férfi tornában hat eszközt használunk és most gyűrű nélkül maradtunk. De hiányzik a dobbantó is és a többi eszköz is igen elnyűtt, de még használjuk azokat”.

Kiemeli, a torna nagyon jó a gyermekeknek, mert az egész testet formálja,  emellett erősíti a testet és a térben való tájékozódást is fejleszti.

Mindezt megerősíti Soltész Hicsik Andrea is, akinek hétéves fia heti öt alkalommal edz napi két órát a szabadkai Partizan-Željezničar tornászklubban. A fia két és fél éve tagja a klubnak és már két éve versenyszinten edz.

„A fiam egyetlen alkalommal sem mondta, hogy nem akar menni. Imádja a tornát, a karantén ideje alatt is minden egyes nap elvégezte a kötelező feladatait. Idén volt először versenyen. Köztársasági szinten a legfiatalabb korosztály első helyezett lett – mondja büszkén Soltész Hicsik Andrea, majd hozzáteszi, közülük eddig csak egyetlen fiú volt előtte versenyen. Egyéniben a gyűrűn és a lólengésben szerzett második helyezést. Andrea elmondta, nagyon fontos számára, hogy a gyermeke sportoljon, hiszen a motorikát és a memóriát is fejleszti.

Milutinović a beszélgetésünk során elmondta, éppen előttem hívta egy szabadkai származású személy, akik most Ljubljanában él és felajánlotta, amikor a klub összeszedi a pénzt, akkor szívesen segít a sportszer hazaszállításában.

Aki szeretne és módjában áll segíteni, az a következő számlaszámra tud adományt fizetni a tornaklubnak:

Gimnastičko društvo „Partizan-željezničar” park Rajhl Ferenca 10 Subotica Žiro račun; 325-9500600030396-42

A szabadkai Partizan-Željezničar tornászklub kiemelkedő eredményeket ér el országos szinten is (Fotó: A szabadkai Partizan-Željezničar tornászklub archívuma)