A szerb védelmi minisztérium és az oktatási minisztérium új tantárgy bevezetését tervezi Szerbiában, melynek a Szerb Köztársaság védelmi alapjai (Osnove sistema odbrane Republike Srbije) nevet adták. Egyelőre választható tantárgy lenne a középiskolák harmadikos és negyedikes tanulói számára – írja a 021.rs.

A védelmi minisztérium közleménye szerint a tanulók a tantárgy keretein belül „megismerkednek majd a Szerb Katonaság működésének alapjaival, ahogy annak történelmével is”. Az előadásokat modern alapokra helyezik, a nyomtatott tananyagon kívül számítógépes programokat is igénybe vennének.

A tervek szerint a tantárgyat az osztályfőnökök adnák elő, az óra elején pedig felcsendülne a szerb himnusz, amely a közlemény szerint „erősítené a nemzeti öntudatot, így a fiatalok könnyebben tudnának azonosulni országukkal”. A tanárok külső segítséget is igénybe vehetnének, elsősorban katonatisztek előadásaira számítanak.

Milan Krsmanović, a védelmi minisztérium ezredese a Pink TV-ben azt mondta, elsősorban a középiskolák végzősei számára lesz fontos a tantárgy.

Ezek a fiatalok már nagykorúak és kötelezettségeik vannak az állammal szemben, bekerülnek a katonai nyilvántartásba, akár hivatásos katonák, vagy tisztek is lehetnek, és azt is eldönthetik, hogy szeretnének-e sorkatonák lenni” – mondta többek között az ezredes.

Illusztráció (Fotó: archív)