Maja Gojković művelődési és tájékoztatási miniszter hétfői online sajtótájékoztatóján arról beszélt, javasolni fogja a köztársasági válságstábnak, hogy kedden tárgyaljanak a közönség számának növelési lehetőségéről a mozikban és színházakban.

A száz napja megalakult kormány, s azon belül a kulturális minisztérium munkáját jónak értékelte, kiemelve, hogy már az első hetekben sikerült megállapodni a szakszervezetekkel, és módosítani a kollektív szerződéseket, hogy a kulturális munkások a járvány ellenére teljes fizetést kapjanak.

A miniszter elmondta azt is, hogy évtizedek óta nem változtattak bizonyos törvényeken a kultúrán belül, ahhoz pedig, hogy Európával lépést tudjunk tartani, az alapoktól kell kezdeni. Hozzátette, megkezdődött a vita a művelődési törvény módosításának szükségességéről.

— Körbejárjuk Szerbiát, felmérjük a terepet, s ezt követően látjuk majd, hogy csak módosításra, vagy egy teljesen új dokumentum kidolgozására van szükség, mondta Gojković, aki szerint a minisztérium azon dolgozik, hogy lényegi decentralizáció történjen, hiszen nem csak Belgrádban és Újvidéken van kulturális élet.

Az idén nemzeti kulturális főváros megválasztására is kiírnak majd egy pályázatot – erre azonban Belgrád és Újvidék nem pályázhat majd.

Maja Gojković (Archívum)