Az Együtt a COVID ellen Egyesület a Szerbiai Orvosi Kamara etikai kódexének megsértése miatt feljelentette prof. dr. Branimir Nestorovićot a belgrádi Orvosi Kamara Becsületbíróságánál, írja a nova.rs.

Közleményükben Nestorović azon megnyilvánulásaira és kijelentéseire hívják fel a figyelmet, amelyekre véleményük szerint a kamarának mindenképp reagálnia kellene.

Többek között azt írják, hogy dr. Nestorović a válságstáb tagjaként a járvány idején számtalan tudományosan nem bizonyított információt közölt, féligazságokat mondott, s mivel szavait minden médium közölte, ezért nagyon sok emberhez eljutottak. Az első ilyen nyilatkozatára szinte mindenki emlékszik, amikor a koronavírust az egyik legnevetségesebb vírusnak nevezte, majd a nőket Milánóba küldte bevásárolni.

Kicsivel később egy televíziós adásban mondta azt, hogy a vírus sem a gyermekeket, sem a 40 alattiakat nem fertőzi. 2020. májusában arra biztatta az embereket, hogy menjenek ki az utcára és kapják el a fertőzést, így a járványnak június 15-re vége lehet.

Ebben az időszakban Szerbiában 10 000 körül mozgott a fertőzöttek száma, míg augusztusra ez a szám 21 000-el növekedett. Éppen ebben az időszakban volt a legtöbb halálos áldozat is.

Nestorović február elején tette fel az i-re a pontot, mondják az egyesületnél, amikor a következőket nyilatkozta: Eljátszottuk a járványt, minden koronavírussal kapcsolatos dolog kitaláció. A tesztelés semmit sem ér, ahogyan az oltás sem, a COVID-tól nem halnak meg emberek. Senki sem akarja kifizetni a kutatást, amellyel bizonyítanám, hogy a COVID nem létezik, nyilatkozta Nestorović.

Az Együtt a COVID ellen tagjai hangsúlyozzák, különösen veszélyesek Nestorović kijelentései, hiszen nagyon sok emberre hatással vannak. Hozzáteszik, Nestorović nem az egyetlen orvos, aki megszegte az etikai kódexet, ő csupán az első a sorban, aki ellen feljelentést tettek.

Archívum