Pert indított a Smartmatic a Fox News, annak több műsorvezetője, illetve Donald Trump ügyvédei, Rudy Giuliani és Sidney Powell ellen, írja a hvg.hu.

Az elektronikus szavazási rendszereket gyártó, illetve működtető vállalat szerint egy összehangolt dezinformációs kampányban vettek részt ellenük.

A CNN szerint azzal vádolják Giulianit, Powellt, valamint Lou Dobbs, Maria Bartiromo és Jeanine Pirro műsorvezetőket, hogy szándékosan hazudtak a Smartmaticról, hogy elhitessék a nyilvánossággal, hogy a 2020-as elnökválasztást ellopták Trumptól. „Nem találtak maguknak főellenséget, feltaláltak egyet” – olvasható a vádiratban.

A Fox News tagadta a vádakat, közölték, hogy büszkék a választási tudósításaikra és megvédik magukat a bíróság előtt. Sidney Powell azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy még nem kapott arról semmilyen hivatalos értesítést, hogy per indult volna ellene. Úgy látja, ez csak egy politikai húzás a baloldal részéről és semmiféle alapja nincs.

Egy másik szavazógép-gyártó is beperelte Giulianit és Powellt, a Dominion Voting Systems 1,3 milliárd dolláros keresetet indított a két ügyvéd ellen. Guliani esetében azt állították, hogy az ügyvéd széles körben terjesztette azt a bizonyíthatóan hamis állítást, amely szerint a Dominion meghamisította a szavazatokat a demokrata jelölt, Joe Biden győzelme érdekében.

Rudy Giuliani (Fotó: Archív)