A Szerbiai Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezete február 15-én tiltakozó megmozdulást szervez a szerb kormány épülete előtt, hogy rámutasson az egészségügyi dolgozók nehéz helyzetére, illetve az ágazatban történő nagyszámú haláleset miatt – írja a 021.rs.

A szakszervezet azt szeretné, hogy a koronavírus-fertőzésben elhunyt egészségügyi dolgozók családjai nemzeti nyugdíjat kapjanak, a Covid-19-et pedig minősítsék foglalkozási megbetegedésnek.

Rade Panić szakszervezeti elnök szerint jelenleg a helyzet olyan súlyos, hogy a tiltakozás megtartása a járványügyi szabályok betartásával sokkal kisebb gond, mint ami az egészségügyben történik, és ahány egészségügyi dolgozó elhunyt a járvány következtében.

Csak vasárnap négy orvos halt meg koronavírus-fertőzésben, összesen pedig már 93-an hunytak el a járványban.

Szerbiában egy nap alatt négy orvos halt meg koronavírus-fertőzésben

„Sajnos sok súlyos beteg kollégánk van, attól tartok, hogy az áldozatok száma az orvosok között meghaladja majd a százat. Emlékeznünk kell elhunyt kollégáinkra, és mindent meg kell tennünk, hogy felhívjuk az illetékesek figyelmét az egészségügyben történő nagyszámú halálesetre” – mondta a szakszervezeti vezető.

Illusztráció (Fotó: archív)